Hendea Vlad, capul mafiei drogurilor din Salaj, a fost trimis in judecata intr-un nou dosar

Procurorii DIICOT de la Biroul Teritorial Salaj l-au trimis la finele saptamânii trecute în judecata pe Hendea Vlad Mihai, capul grupului infracțional identificat în 2014, compus din 18 persoane care comercializau droguri tinerilor din Zalau. Hendea a fost prins acum de procurori în timp ce primea bani de la unul dintre intermediari, dupa ce acesta reușise sa plaseze marfa. Procurorii au gasit asupra intermediarului cantitatea de 200 de grame de etnobotanice, pe care acesta urma sa le vânda în beneficiul lui Hendea. Acțiunea s-a petrecut în jurul amiezii, în parcarea de la Penny din Zalau. Hendea Vlad Mihai a fost reținut pentru 24 de ore, iar a doua zi procurorii DIICOT au cerut arestarea preventiva.
Procurorul Dan Bubuiug ne-a spus astazi ca în cauza este cercetat și un intermediar care participa la vânzarea de droguri. Cu acest intermediar procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovației.
Hendea Vald Mihai este arestat preventiv pâna pe 10 septembrie, dupa ce Curtea de Apel Cluj i-a respins cererea de a ramâne în arest la domiciliu.
Traficanți care îmbolnaveau copiii salajeni
au fost prinși, dar înca nu au loc dupa gratii
Povestea mafiei drogurilor din Salaj coordonata de Hendea își are începutul în anul 2014. În data de 18 noiembrie din același an, gruparea a fost destructurata. Procurorii DIICOT din Salaj au efectuat 27 de percheziții domiciliare, au identificat aproximativ 80 de consumatori în rândul tinerilor, mulți minori, chiar și de 11 ani, și au reținut pentru arestare șapte persoane care faceau parte din grup, în total 18 suspecți. Tribunalul Salaj a dispus arestarea preventiva a inculpaților Hendea Vlad Mihai și Hendea Dan Marian (frați), Corniș Mariana și Corniș Mihai Florin (mama și fiu), Nagy Marton, Vasz Florin Bill, Dragoș Marcel Nicolae.
Procurorii au concluzionat ca, la începutul lui 2014, gruparea de crima organizata și-a început activitatea în județul Salaj, județul Maramureș, precum și în județul Cluj. Inculpații vindeau unor tineri droguri de mare risc, ambalate în plicuri de 0,25 de grame, cu sume stop_coloana cuprinse între 30 și 50 de lei. Pe raza municipiului Zalau, plicul se vindea cu 30 de lei, iar la Jibou și |imleu Silvaniei cu 50 de lei. Liderii grupului cumparau gramul de drog cu 15 – 20 de lei sub forma de vrac, în cantitați cuprinse între 200 și 400 de grame, de la diferite persoane din București și Craiova. Marfa era transportata prin diferite firme de curierat și depozitata la locuințele membrilor grupului infracțional organizat. Pentru comunicare se foloseau anumite canale de socializare foarte greu de depistat.
Substanțele psiohoactive erau porționate cu ajutorul unor cântare electronice de mare precizie în plicuri transparente procurate de la Artima.
Îngrijorator este faptul subliniat de procurori ca printre consumatori se aflau și copii cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani.
Vânzatorii de iluzii nu se calcau pe picioare, aveau fiecare locurile de distribuire a drogurilor bine stabilite. De regula, valorificarea se facea în cluburi și localuri, dar mai ales în preajma școlilor din cartierele Dumbrava I, Dumbrava II, Simion Barnuțiu și zona Astralis.
Cu ocazia perchezițiilor pe raza municipiilor Zalau, Cluj – Napoca și Ploiești, au fost ridicate de la locuințele suspecților 4.850 de euro; 6.450 de lei; un pistol cu bile; trei cântare electronice; cantitatea de 100 de grame de substanțe psiho-active sub forma de pulbere; cantitatea de 500 de grame de substanțe psiho-active sub forma vegetala; 60 de plicuri conținând fiecare cantitatea de 0,25 de grame de substanțe psiho-active.
Luni de zile s-au desfașurat acțiuni de urmarire penala pentru stabilirea întregii activitați infracționale desfașurate de catre membrii grupului sau de alte persoane implicate, pentru identificarea tuturor consumatorilor care au achiziționat astfel de substanțe de la inculpați.