Centura Zalaului, care duce dintr-un camp in alt camp, trebuie sa mai ajunga și pana in Parlament și in Guvern

imagine-articol2_52107

 

În lipsa unei șosele ocolitoare, tot traficul greu de pe ruta Cluj – Satu Mare se face pe singurul bulevard din Zalau cu ocolirea centrului pe strada Tudor Vladimirescu și apoi pe Kossuth. |oseaua ocolitoare, care sa elimine traficul greu din Zalau, ramâne deocamdata facuta pe jumatate din cauza poligonului de tragere situat în imediata apropiere a șoselei. În perioada 2007-2010 s-a lucrat la primul tronson în lungime de aproximativ 10 kilometri care începe la ieșirea din Zalau înspre Satu Mare și se sfârșește la intrarea în Aghireș. De aici ar fi trebuit sa porneasca tronsonul II care sa scoata traficul greu la poale de Meseș în drumul european E 81. Construcția tronsonului II a fost blocata de faptul ca reprezentanții Primariei Municipiului Zalau nu au reușit sa ajunga la un numitor comun cu Ministerul Apararii Naționale cu privire la condițiile în care poate fi mutat poligonul. Cele doua parți au avut mai multe întâlniri dar de fiecare data s-au finalizat doar cu promisiuni. Ultima promisiune a întâlnirii dintre fostul primar al Zalaului, Radu Capîlnașiu și ministrul Apararii era ca “poligonul de la Aghireș se va muta la Crasna”. În ce vara și-n ce an?, vorba lui Topârceanu. O unda de speranța le-a dat edililor premierul Cioloș la întâlnirea de la Zalau. “Am adus în discuție și una din problemele mai vechi, cea legata de finalizarea șoselei de centura a Zaului. Stiu ca lucrarile au fost blocate din cauza problemelor stop_coloana aparute la poligonul Ministerului Apararii, ocazie cu care l-am anunțat pe domnul primar ca am avut chiar ieri o discuție în cadrul MApN și am înțeles ca Ministerul Apararii va da aviz favorabil pentru terenul respectiv care trebuie sa intre în proiectul acestei șosele de centura. Sper ca lucrurile sa fie cât mai repede finalizate” a spus primul ministru.

Ieri l-am contactat pe actualul primar al Zalaului, Ionel Ciunt, în legatura cu tronsonul II al șoselei ce centura a Zalaului. Pim edilul ne-a spus ca a trimis documente la Compania Naționala de Autostrazi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) cu clarificari atât pentru tronsonu I al centurii ocolitoare cât și pentru tronsonul II. “Am sdiscuta personal cu directorul CNADNR care mi-a spus ca lucreaza la documentația pentru șoseaua ocolitoare. Un fapt
îmbucurator este ca șoseaua de centura a Zalaului a fost inclusa în Master Plan pentru Transporturi pe locul 6. Master Planul a fost aprobat de Uniunea Europeana, mai trebuie sa treaca prin Parlament și pe la Guvern, unde speram ca nu vom întâmpina greutați” a declarat primarul Ionel Ciunt.