Harta șpăgii în spitale. Cât se cere în Sălaj

spital1-1

 

Fenomenul șpăgii rămâne prezent în sistemul sanitar din România. Diferă doar numărul cadrelor medicale care cer plicul de la pacienți. În unele spitale se dă plicul tot mai rar, în altele se păstrează vechile metehne. Situația variază foarte mult de la un județ la altul, potrivit datelor statistice.

Graphs.ro a realizat o hartă a șpăgii, pe baza informațiilor de la Ministerul Sănătății, care a publicat datele pe fiecare spital în parte privind reclamațiile formulate în legătură cu acest obicei. S-a întâmplat în 7 martie, după ce Dragoș Vana, fondator al Graphs.ro, anunțase inițial, în 4 martie, că harta șpăgii nu mai poate fi realizată, din cauza faptului că ministerul a învăluit în ceață informațiile legate de acest subiect, modificând întrebările din chestionarul pentru pacienți.

„Datele furnizate pe data.gov.ro nu mai sunt complete, per spital cum erau înainte, ci doar totalurile de la fiecare întrebare. Deci nu mai poți vedea ce se întâmplă per județ, nu mai poți face comparații, gata, pa. Singura întrebare referitoare la șpagă a rămas următoarea: <8. Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?> 54.164 au răspuns în total, 2.111 – DA, 51.721 – NU. Iar dacă tot e să comparăm mere cu pere, că suntem forțați de împrejurări, să vedem și rezultatul. Din păcate pentru ei, după cum am prevăzut, schimbând întrebarea a crescut și procentul. Așa că pentru februarie 2024 avem 3.89% procent de șpagă la nivel național, un nou record pentru ultimii 6 ani. Acest procent nu a mai fost întâlnit la nivel național din 2017 când era 3.96%. Un mare pas înapoi pentru transparență!”, a scris, în 4 martie, pe pagina sa de Facebook, Dragoș Vana.

În forma inițială, pacienții puteau să răspundă la două întrebări distincte legate de șpagă: „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente? DA/NU”, respectiv (dacă s-a răspuns DA la întrebarea anterioară) „Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?”.

În noua formă a chestionarului, singura întrebare rămasă este „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt? DA/NU”. Dacă s-a răspuns DA, persoana chestionată va primi următorul mesaj: „Vă mulțumim! Vă rugăm să formulați o plângere către autoritățile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerul Sănătății prin intermediul serviciilor poștale sau la adresa de e-mail: integritate@ms.ro“.

Trei zile mai târziu, autoritățile au devenit ceva mai transparente, astfel că Ministerul Sănătății a încărcat și datele per spital pe data.gov.ro pentru luna februarie 2024 a Mecanismului de Feedback al Pacientului, ștergând fișierul vechi, unde erau doar cele la nivel național.

Șpagă mai puțină sau reclamații mai puține?

sursa foto:graphs.ro

Din centralizarea datelor, reiese că în Sălaj lucrurile merg în direcția bună. În luna ianuarie 2024, 0,93% dintre pacienți au spus că li s-au cerut atenții și bani din partea medicilor și a asistentelor. În județele vecine, Bihor, Satu Mare și Maramureș, procentul este mult mai mare. În schimb, la Cluj se cere mai puțină șpagă decât la noi.

Județele Alba și Brașov sunt județele unde se cere cel mai rar șpagă, dacă ne luăm după numărul de reclamații formulate, procentul fiind de 0,45, respectiv 0,61.

În schimb, șpaga e la ea acasă în județul Giurgiu, de exemplu, unde 8,33 la sută dintre pacienți au recunoscut că medicii și asistentele au cerut atenții. Nu e cu mult mai bine nici în Teleorman, unde 6,76 la sută dintre pacienți recunosc că li s-a cerut șpagă în spitale.