februarie 16, 2025

Harta localităților cu risc în caz de cutremur. 11 sunt din Sălaj

cutremur

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a realizat prima hartă interactivă a României care prezintă valorile de vârf ale accelerației terenului pentru proiectare la cutremur.

Harta îi va ajuta pe locuitori să știe în ce zonă stau, iar autoritățile locale vor putea să acceseze fonduri pentru consolidări.

Pe lista localităților care au valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g) mai mare sau egală cu 0,15 g, apar și 11 localități din Sălaj: Șimleu Silvaniei, Bobota, Camăr, Carastelec, Chieșd, Halmășd, Ip, Marca, Măieriște, Nușfalău și Sărmășag. Toate sunt cu o accelerație a terenului a(g) 0,15 g.

La nivel național, figurează pe această hartă 2.682 de comune și orașe, ceea ce înseamnă mai mult de trei sferturi din numărul total al localităților din România, cu valori de vârf ale accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g) cuprinse între 0,15 g și 0,40 g.

”Siguranța seismică a clădirilor constituie una dintre principalele priorități ale Ministerului Dezvoltării și, începând de astăzi ( 28 ianuarie, n.red.), România va avea prima hartă cu unitățile administrativ-teritoriale vizate de riscul seismic, care vor putea cere finanțare de la minister pentru consolidarea clădirilor”, a precizat ministrul Cseke Attila.

Guvernul României a aprobat, în perioada 2022-2023, o serie de programe de investiții care se derulează la nivelul Ministerului Dezvoltării, atât pentru clădiri publice, cât și pentru blocuri de locuințe.

Toate localitățile vizate de risc seismic pot solicita fonduri pentru consolidarea clădirilor.

Prin Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, cu modificările și completările ulterioare s-a stabilit cadrul legal pentru implementarea și derularea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS) coordonat de MDLPA.

Programul cuprinde Subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile cu destinația principală de locuință și Subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile de interes și utilitate publică.

Beneficiarii Subprogramului proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile cu destinația principală de locuință sunt unitățile și subunitățile administrativ-teritoriale, reprezentate de autoritățile administrației publice locale, în timp ce beneficiarii Subprogramului proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile de interes și utilitate publică sunt autoritățile administrației publice centrale sau locale, inclusiv unitățile aflate în subordinea, autoritatea sau coordonarea acestora, și unitățile de cult, aflate în proprietatea sau în administrarea acestora.

“Prin cele patru programe de consolidare a clădirilor cu risc seismic, create în perioada 2022-2023, avem deja în derulare 103 proiecte care vizează siguranța seismică a locuințelor și clădirilor publice, iar, din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, vom consolida seismic alte 39 de blocuri de locuințe și 165 de clădiri publice”, spune ministrul Cseke Attila.

Puteți accesa tabelul cu unitățile administrativ-teritoriale care au valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g) mai mare sau egală cu 0.15g  AICI

De asemenea, puteți consulta harta interactivă care prezintă valorile de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g) la nivelul României, accesând link-ul  https://observator.mdlpa.ro/portal/apps/instant/basic/index.html?appid=d6fe180b9dd94f1cb31709152cc7fcd1.