Comuna Chieșd este una dintre cele mai frumoase și mai unite comunități ale județului Sălaj. În componența sa intră și satele Sighetu Silvaniei și Colonia Sighetu Silvaniei. Așezată între coline împădurite, la granița cu județul Satu Mare, comuna Chieșd are o populație de aproximativ 2000 de locuitori, toți buni gospodari, harnici și omenoși, așa cum rar mai vezi în zilele noastre. În fruntea comunității din Chieșd se află, încă din anul 2016, primarul Chiș Leontin (PSD) care, alături de viceprimarul Tout Călin și de cei 11 consilieri locali, fac front comun imbatabil, muncesc cot la cot, pentru a atrage și a implementa cât mai multe proiecte de investiții în comună pentru binele cetățenilor și pentru ridicarea standardului lor de viață.
Edilul aflat la al doilea mandat de activitate în fruntea Primăriei Chieșd nu este străin de viața politică, acesta având la activ 4 mandate de viceprimar, începând din anul 2000.
“Mie mi-a plăcut întotdeauna să fiu un om sincer, corect și realist. M-a interesat și mă interesează soarta comunității noastre și o urmăresc îndeaproape încă de pe vremea când eram viceprimar. Sunt onorat să constat faptul că oamenii îmi acordă încrederea lor zi de zi, în situații și probleme care mai de care. Ei știu că pot apela la mine întotdeauna și sunt deschis spre a găsi rezolvare la toate preocupările chieșdenilor”, spune primarul.
Adevărul este că, în timpul discuției noastre, nu mai puțin de 10 persoane au bătut la ușa primarului Chiș Leontin, cu diverse doleanțe. Acesta i-a ascultat cu răbdare și i-a îndrumat pe fiecare. Acest lucru denotă faptul că liderul comunității este un bun comunicator și știe cum să ajungă la sufletele oamenilor. Comuna Chieșd s-a schimbat mult în bine, de când Leontin Chiș a preluat conducerea primăriei. Deciziile de calitate au dus la ceea ce se poate vedea cu ochiul liber, și anume: drumuri asfaltate exemplar, șanțuri betonate și poduri noi, clădiri modernizate, trotuare și gospodării primitoare.
În centrul comunei Chieșd se află clădirea Școlii Gimnaziale, un imobil frumos, impunător, modernizat la standarde europene, menit să ofere elevilor mediul adecvat pentru activitățile de învățare. Strajă de veghe peste comună stă monumentul istoric de mare valoare, Biserica din lemn construită în secolul al XVIII-lea. Chieșdenii sunt oameni credincioși, cu frică de Dumnezeu, având suflete simple, iubitoare de liniște și de frumos. Pentru a le asigura locuitorilor un nivel cât mai ridicat al traiului, administrația publică locală, în frunte cu PSD-istul Chiș Leontin, face demersuri și eforturi constante pentru ca procentul investițiilor în comună să se mențină în continuă creștere. La capitolul investiții finalizate, există un centru comunitar de asistență socială în localitatea Chieșd care deservește absolut toate cultele religioase din comună. Finanțarea și execuția s-au efectuat prin intermediul CNI. Dacă discutăm despre iluminatul public comunal, ar fi bine de știut că la nivelul satului Chieșd există în acest moment 600 de corpuri de iluminat cu led instalate, iar pentru eficientizarea iluminatului public în satul Sighetu Silvaniei s-au folosit un număr de 300 de becuri cu led.
“Am schimbat toate corpurile de iluminat și am pus becuri cu led pe fiecare stâlp: 600 pentru Chieșd și 300 pentru Sighetu Silvaniei. Finanțările pentru proiecte au fost din două surse diferite dar executant a fost Fondul de Mediu”, completează Chiș Leontin. Un alt beneficiu important pentru locuitorii Chieșdului este reprezentat de înființarea unei conducte de apă, executată în totalitate din bugetul local. “Am văzut că au început oamenii să lucreze și ne-am gândit că ar fi benefică instalarea acestei conducte de apă până sus la Perneșoaia, până în marginea pădurii, pentru că avem și drumul asfaltat până acolo. S-au făcut branșamente pentru toți cei care au dorit sau și-au exprimat intenția de a construi ceva” , mai spune edilul. De asemenea, pentru a rămâne tot în segmentul acestor investiții făcute din banii proprii, punctăm învățământul, un domeniu care se află sub atenta grijă a Primăriei, pe tot parcursul anului. În acest sens, pentru toți elevii chieșdeni s-au achiziționat tablete performante, iar pentru cadrele didactice au fost procurate laptopuri. Aceste instrumente facilitează procesul de predare-învățare. În perioada la care vorbim, prin satele comunei mișună muncitori harnici care robotesc la diferite proiecte de investiții. În faza de execuție există 9 proiecte, la care se lucrează intensiv. Încă de anul trecut, se muncește la turație maximă în cadrul unui proiect prin PNI care vizează modernizarea de drumuri comunale, străzi și trotuare. Un strat proaspăt de compoziție specială a fost deja turnat, până la intersecția cu drumul spre Sălăjeni, urmând a se executa alte turnări, până la realizarea stratului final de asfalt. Muncitorii fac săpături, mașinile și utilajele încarcă material non-stop și totul decurge ca la carte. Prin finanțare PNRR, vor fi amenajate și 6 stații de autobuz.
“În Sighetu Silvaniei avem 2 stații de autobuz, deja s-au amplasat platformele de beton, și acum urmează să se aducă restul componentelor. Celelalte 4 stații sunt pe toată raza satului Chieșd ” , mai spune primarul. La Sighet, se construiește o capelă, proiectul tehnic fiind avizat, urmând ca, în cel mult două – trei luni, să înceapă lucrările. Una dintre cele mai importante componente pentru dezvoltarea unei societăți sănătoase este educația și, la Chieșd, prin CNI, se derulează un proiect care vizează construirea și dotarea unei creșe cu program prelungit și after-school.
“Ne-am gândit că o astfel de investiție ar fi foarte bună pentru comună, în primul rând pentru că tinerele mame ar putea să se reîntoarcă fără grijă la lucru și să își lase copiii într-un mediu sigur, curat și primitor. Clădirea va funcționa în felul următor: la parter va fi creșa, iar la etajul 1 va fi centrul after-school, pentru ca după școală copiii să poată desfășura aici activități benefice pentru dezvoltarea lor, într-un mediu propice. Imobilul va fi unul mare, dotat la standarde europene” , completează interlocutorul meu.
Sportul este la loc de cinste în Chieșd și iată că se extinde baza sportivă de la capătul satului, spre Sărmășag. Cu bani primiți de la CNI, se face un nou teren de fotbal, cu 450 de locuri în tribune, cu vestiare noi, grupuri sanitare și nocturnă. Se modernizează liniile de tensiune electrică și, de asemenea, se schimbă transformatoarele în Chieșd. Personalul din cadrul societății Electrica muncește pentru ca cetățenii să nu mai aibă de suferit de pe urma căderilor de rețea. Pentru proiectul de extindere rețea electrică și branșamente în Via Mare, Purcăreț și Tufe, se așteaptă avizele necesare. Tot în execuție se găsesc și lucrările privind extinderea de apă și canalizare, urmând a se finaliza investiția în curând. S-au făcut branșamente la fiecare casă, însă proiectul este în parteneriat cu comuna Bocșa, iar apa va veni de la lacul Tarnița. Sumele de bani sunt alocate prin PNDL 2. La momentul actual, prin intermediul POR, se dotează unitățile de învățământ din comună cu absolut tot ce este necesar și ține de buna desfășurare a procesului de învățământ. În cadrul proiectului, se urmărește îmbunătățirea calității învățământului. Prin PNRR, se dotează Școala Gimnazială din Chieșd cu mobilier și calculatoare.
Ca și obiective de viitor, administrația locală își propune, printre altele, extinderea, reabilitarea și modernizarea sediului Primăriei, reabilitarea și dotarea bibliotecii, construcția unui nou Cămin Cultural în Chieșd – proiecte aflate în diferite stadii de derulare ( depunere studii, achiziție). Un proiect foarte important pentru sufletul comunei este cel care vizează renovarea, conservarea și punerea în valoare a Bisericii de lemn din Chieșd. S-a depus studiul la CNI în acest sens. Tot prin CNI, cu achiziție făcută deja și cu contribuție în valoare de 500.000 de lei de la bugetul local, se vor executa lucrări de amenajare pentru apărarea împotriva inundațiilor pe cursurile de apă de pe teritoriul comunei Chieșd. Mai există alt proiect de investiție care presupune lucrări de amenajare pe Valea Setului și pe cursurile de pârâu Ciacova, Marișca, Ajeji, Tufe, Dor, și Poiana. Cofinanțarea de la bugetul local va fi de 5 la sută din valoarea totală a proiectului. Se reabilitează toate blocurile de locuințe de pe raza Chieșdului. Proiectul se află în analiză, pentru a fi realizat prin PNRR.
Tot prin PNRR se înființează un centru de colectare selectivă a deșeurilor. “Acest proiect ar trebui să vină în sprijinul serviciului de colectare. Sunt produse și deșeuri pe care nu le colectează nimeni. Dau un exemplu… cadavrele de animale, apoi molozul, deșeurile provenite de pe urma construcțiilor și a modernizărilor de clădiri. Toate trebuie depozitate și reciclate cât mai responsabil, pentru a ne păstra mediul înconjurător cât mai curat, pentru generațiile care vor veni” , afirmă Chiș Leontin. Lângă centrul de reciclare, se analizează posibilitatea construirii unei platforme de gunoi. Și tot acolo este în proiectare amplasarea unui parc de panouri fotovoltaice, pentru a profita la maxim de energia naturală.
Cea din urmă, dar poate cea mai importantă parte de pe lista obiectivelor este înființarea unei rețele inteligente de gaze naturale. 9 miliarde de lei este cuantumul acestei investiții, iar proiectul este în faza de avizare a PNI. Din bugetul local s-a contribuit în mod constant pentru investiții: Modernizare drumuri – 685.000 lei, Amplasare conductă apă -480.000 lei, Construcție și dotare creșă plus after-school – 200.000 lei. Buna gospodărire a banului public face din primarul Leontin Chiș un om harnic, cumpătat și cu gândire bună, de perspectivă, pentru viitorul comunității pe care o conduce.
“Le mulțumesc cetățenilor pentru încrederea pe care au avut-o în mine, de atâția ani de zile. Întotdeauna am încercat să țin cont de toate părerile oamenilor. Am rezolvat cât am putut, dar pe toate le-am notat, le-am memorat și vreau să le duc la îndeplinire. Știu că prioritare sunt apa și canalizarea, și mă zbat, și o să găsesc formula și soluția ca să fie bine. Nu ne putem folosi de foraje în acest moment pentru că nu sunt de prea mare folos. Prin foraj nu am găsit până acum nicio sursă de apă, doar nisip. Nu-i o soluție pentru viitor, însă o instalație puternică și o aducțiune de apă care să funcționeze pe proiectul inițial, de a aduce apă de la Tarnița, ar fi soluția bună, pentru a avea apă încontinuu. Bazinul este construit. Un procent al lucrărilor de 90 la sută din al doilea proiect este finalizat și în scurtă vreme vom obține și documentația pentru autorizare, ca să înceapă constructorul la terminarea a ceea ce a fost început, cu ceva vreme în urmă. Le promit oamenilor că, așa cum și până acum i-am ascultat, tot așa îi voi asculta întotdeauna. Voi face ceea ce trebuie pentru binele lor, pentru a avea între noi bunăstare, liniște și pace. Am de gând să mă mențin consecvent în privința afirmațiilor făcute mai sus și mă voi ține de cuvânt. De asemenea, îi rog pe această cale ca la viitoarele alegeri care se vor desfășura pe data de 9 iunie să pună ștampila de vot pe candidații PSD-ului. Îmi doresc din toată inima ca Dumnezeu să îi binecuvânteze pe toți și să continuăm ceea ce am început pe acest drum, împreună, pentru a putea fi o echipă care conlucrează în toate, pentru binele nostru, al tuturor”, a concluzionat primarul comunei Chieșd, Leontin Chiș.