Prins de valul politicului, seful Directiei Silvice Salaj, Dorel Oros, a cam neglijat la-tura profesionala. Altfel zis, a iesit mai rar in lume pentru a spune ce mai fac padurile Salajului. Totusi, dupa mai bine de o jumatate de an de zile, directorul institutiei mai sus amintite s-a gandit ca n-ar fi rau sa convoace reprezentantii presei locale – mai ales ca incepand de azi si pana in 15 aprilie, se organizeaza evenimente silvice sub egida „Luna plantarii arborilor” – si sa-i informeze despre manifestarile care au scop constientizarea popu-latiei fata de importanta si rolul padurii, atat sub aspect economic, cat si ecologic si social. De retinut ca la nivelul celor sase ocoale silvice de sub patronajul Directiei Silvice s-a stabilit un program de regenerare a padurilor pentru anul 2013 care cuprinde o suprafata totala de 84 de hectare, din care impaduriri, adica plantari de arbori, se vor executa pe 28 de hectare, iar pe 56 de hectare se vor face regenerari naturale. Pe alte 6 hectare se vor efectua lucrari de completare a regenerarilor in vederea consolidarii plantatiilor infiintate in anii anteriori.
Puieti din pepinierele proprii
Remarcabil este faptul ca puietii necesari pentru efectuarea acestor lucrari sunt produsi in pepinierele proprii ale Directiei Silvice Sa-laj. In aceasta campanie se vor folosi peste 170.000 de puieti din speciile gorun, stejar pedunculat, cer, stejar rosu, fag, salcam, paltin etc. Directia Silvica dispune si de un excedent de aproximativ 385 de mii de puieti din speciile antrementionate, pe care intentioneaza sa-i valorifice catre populatie sau agentii economici interesati. Puietii se comercializeaza la legaturi de 1.000 de bucati, preturile osciland intre 400 si 650 de lei, in functie de specie, ceea ce ar veni, in medie, 50 de bani pe puietul de arbore. Valoarea lucrarilor de regenerare a padurilor salajene ce vor fi executate de Directia Silvica Salaj in anul 2013 se apropie de 600 de mii de lei.
Invitatie la plantat arbori
„Luna plantarii arborilor” incepe, cum spuneam, astazi. Sarbatoarea isi are inceputu-rile inca din 1872, cand a de-butat organizarea sarbatoririi sadirii arborilor in SUA, ca o consecinta a accentuarii defrisarilor. Prima manifestare de acest gen, la noi, s-a desfasurat in 1901, iar in 1913 evenimentul s-a marcat prin 8.000 de serbari ale sadirii arborilor, cu o participare a peste doua milioane de cetateni. Tradita a fost reluata dupa 1989, iar pana in 2008, anual, in perioada 15 martie – 15 aprilie s-a organizat „Luna Padurii. Incepand din 2008, odata cu intrarea. in vigoare a noului Cod Silvic, manifestarea se desfasoara sub denumirea de „Luna plantarii arborilor”. Directia Silvica Salaj organizeaza cu acest prilej unele manifestari. Azi, de pilda, trebuia sa intreprinda o actiune de plantare de puieti forestieri. Din cauza timpului nefavorabil, actiunea a fost amanata pentru luni. Asadar, luni, autoritati locale si judetene, ziaristi, politicieni sunt invitati la plantarea de puieti forestieri pe un teren situat langa aria naturala protejata „Malstina de la Iaz, in comuna Plopis, satul Iaz. Plecarea se va face din fata sediului Directiei Silvice Salaj
Scad delictele silvice
Sub denumirea de „Scutul padurii”, angajatii Directiei Silvice Salaj, in colaborare cu politisti, jandarmi, lucratori de la Garda de Mediu au intocmit un plan comun de actiune pentru prevenirea si combaterea delictelor silvice. In anul 2012 s-a efectuat un numar de 1.040 actiuni de control privind taierile ilegale de arbori si circulatia materialului lemnos. S-au constatat 42 de infractiuni silvice si 384 de contraventii. „Imbucurator este faptul, precizeaza Dorel Oros, ca numarul delictelor silvice a scazut in 2012, comparativ cu 2011. Cifrele arata ca in anul 2012 s-au produs doar 42 de infractiuni silvice de taieri ilegale de arbori, comparativ cu 75 de infractiuni in 2011. Pentru taieri ilegale de arbori si nerespectarea regulilor privind circulatia materialelor lemnoase s-au constatat 348 in 2012, fata de 539 in anul 2011. Valoarea amenzilor aplicate a fost mai mica in anul 2012 (399.200 de lei), fata de 564.200 de lei in anul 2011. Sa fie intr-un ceas bun!