Adrian Roşu obţinea fraudulos PIN-uri şi serii de carduri bancare, pe care le vindea in America pe diferite sume de bani.
Serviciul Teritorial al DIICOT Cluj a decis să-l trimită in judecată pe Adrian Roşu, un tanăr zălăuan cercetat pentru comiterea mai multor infracţiuni informatice de tip „phishing” de pe urma cărora a beneficiat in perioada 2006-2010 de aproape 480.000 de dolari americani. Roşu este acuzat de procurori de „transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, deţinerea fără drept a unei parole de acces sau date informatice, precum şi deţinere de droguri de risc fără drept de consum propriu”. Complicii Lorincz Zsolt şi Adela Hosu sunt cercetaţi pentru favorizarea infractorului, după ce au retras de mai multe ori sume de bani de la Western Union pentru Roşu Adrian. Zălăuanul este arestat preventiv din octombrie 2010, ca urmare a unei decizii luate de către magistraţii Tribunalului Cluj.
Pentru o mie de dolari fura PIN-urile cardurilor
Incepand cu anul 2006, Adrian Roşu, prin metoda „phishing”, a obţinut datele de identificare ale unor carduri bancare emise de bănci din străinătate, in special din Statele Unite ale Americii. Ulterior, zălăuanul a vandut seriile şi PIN-urile cardurilor unor persoane cooptate pe internet, cărora le propunea, ca in schimbul datelor respective, să ii trimită prin Western Union un procent drept comision, care de regulă era o mie de dolari americani. „După utilizarea PIN-ului şi a seriei de identificare a cardurilor de către persoanele cooptate pe internet, intrau pe numele lui Roşu sau ale unor alte persoane din anturajul acestuia sumele de bani stabilite anterior”, se arată in rechizitorul procurorului DIICOT, citat de Mediafax.
Un alt zălăuan l-a turnat la FBI
Ancheta in acest caz a fost demarată in anul 2006 de către FBI şi Serviciul Secret al Statelor Unite, cand Ghiurca Florin, din Zalău, a fost arestat sub acuzaţia de infracţiuni informatice. In America, pedeapsa minimă pentru acest tip de infracţiune este de minim zece ani, dar in urma unor „negocieri” cu organele de anchetă judiciară din State, Ghiurca a primit doar doi ani. Inţelegerea lui a constat in deconspirarea reţelei din care face parte, potrivit jurnaliştilor de la Gazeta de Cluj. „FBI l-a reţinut prin 2006 pe un roman care il cunoştea pe Roşu. Acea persoană şi-a negociat pedeapsa şi a dat nişte declaraţii in care a turnat mai multe persoane. Roşu ar fi făcut rost de numere de card pe care i le trimitea in America, unde cardurile erau clonate şi se scoateu banii care erau trimişi apoi in Romania diverselor persoane”, a declarat avocatul lui Adrian pentru colegii de la ziarul clujean in octombrie 2010.
Ce este phishingul?
Atacul de tip „phishing” constă in trimiterea de către hacker a unui mesaj, in general pe email, in care „victima” este sfătuită să-şi dea datele confidenţiale (PIN-ul şi seria cardului) pentru a participa la diverse concursuri sau promoţii. In email este indicată de obicei o adresă web, clonă a site-ului instituţiei care desfăşoară promoţia. Omul credul intră pe site-ul clonă şi işi lasă datele confidenţiale care ajung la hackerii.
Ultimul atac de tip „phishing” asupra mai multor zălăuani a fost la sfarşitul anului trecut, cand de pe o adresă falsă de email s-a trimis un mesaj prin care erai inştiinţat că Ministerul Finanţelor vrea să-ţi returneze o sumă de bani şi trebuie să laşi datele personale. Pană la urmă, acel email s-a dovedit a fi din nou doar un atac de tip phishing.