Guvernul a schimbat regimul de finantare al mai multor structuri, precum Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Inspectoratul de Constructii, Agentia de Investitii, Registrul Comertului, obligandu-le sa cedeze bugetului de stat banii din taxe, pastrati in prezent de aceste institutii.
Modificarea regimului de finantare a fost decisa in sedinta de duminica a Guvernului, la dezbaterea proiectului de lege privind reorganizarea agentiilor guvernamentale, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
„A fost schimbat regimul de finantare pentru mai multe agentii care erau finantate integral sau partial din venituri proprii . Acum isi modifica regimul de finantare, in sensul ca, desi colecteaza taxe si venituri pentru diferite activitati si servicii, banii vor fi varsati la bugetul statului, urmand sa fie efectuate cheltuieli din buget numai dupa aprobarea ordonatorilor de credite”, au aratat sursele citate.
Pe lista agentiilor pentru care Guvernul a schimbat regimul de finantare au fost incluse, printre altele, Agentia de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), Inspectoratul de Stat in Constructii, Agentia Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Comisia Nationala de Prognoza (CNP), Centrul National de Calificare si Instruire Feroviara CENAFER, Oficiul National al Registrului Comertului, Centrul National de Management Programe, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Agentia Romana de Investitii Straine (ARIS), Agentia Nucleara, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, Institutul National de Administratie (INA), Inspectia Muncii, Agentia Nationala a Medicamentului, Agentia Domeniilor Statului.
„AVAS va avea, astfel, ca mod de finantare numai bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, iar eventualele venituri ale autoritatii vor fi virate la bugetul statului”, au aratat sursele.
Premierul Emil Boc a afirmat, luni, ca agentiile „stau calare” pe aproximativ un miliard de euro, bugete gestionate dupa dorinta, si ca prin legea pe care Guvernul isi va asuma raspunderea, veniturile obtinute de autoritatile si institutiile publice finantate integral sau partial din venituri proprii, reorganizate ca institutii publice finantate integral de la bugetul de stat, vor fi varsate la bugetul de stat.
Guvernul preia la buget veniturile a peste 20 agentii
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...