Guvernul Romaniei a cheltuit aproximativ sase milioane de euro pentru scolarizarea unui numar de 148 de studenti romani, care la finalul studiilor urmau sa ocupe functii de conducere in institutiile publice. Printr-o interpelare tinuta ieri in fata Senatului, senatorul Gheorghe Pop critica aceasta cheltuiala, mentionand ca niciun absolvent nu a fost incadrat in institutiile publice din cauza ministrilor care numesc pe criterii necunoscute angajatii in functiile mai sus mentionate.
Statul roman a acordat in perioada 2004-2006 un numar de 148 de burse pentru ca tinerii romani sa urmeze cursuri de licenta, masterat sau doctorat la universitatile din strainatate, urmand ca ulterior acestia sa ocupe functii de conducere in institutiile publice. Pana in prezent, au absolivit aceste programe 95 de romani, restul fiind inca studenti. Legislatia prin care se stabileste ce se va intampla cu acesti bursieri este contradictorie si de aceea majoritatea absolventilor au ales sa lucreze in mediul privat. Dupa terminarea studiilor, absolventii sunt nevoiti sa urmeze o serie de cursuri la Institutul National de Administratie, institutie care a fost desfiintata la finele anului trecut, dar tot nu se pot angaja cu statutul de functionar public pentru ca este nevoie sa mai urmeze un program de scolarizare in cadrul Agentei Nationale a Functionarilor Publici.
Aproape 100 de absolventi ai celor mai prestigioase facultati din lume ar fi trebuit sa lucreze acum ca manageri in administratia publica, dupa ce statul a cheltuit aproximativ sase milioane de euro pentru scolarizarea lor. Cu toate acestea, ei sunt respinsi de sistem. In momentul de fata, se asteapta expirarea contractului cu Guvernul, desi acestia au dobandit abilitati si cunostinte importante in domenii precum drept, comunicare, sociologie, management. Absolventii sunt persoane care cunosc si limbajul european, atat din administratie, cat si din mediul privat.
Parlamentarul salajean solicita „a se lua atitudine in aceasta privinta deoarece, in actuala perioada de criza trebuie sa folosim cu maxim de rezultat banul public, deci sa nu gandim strict contabil. Anumite masuri luate si mai ales aceasta atitudine a Guvernului da nota unei mari lipse de gandire manageriala aplicata nevoilor sitemului bugetar in raport cu cel privat si in stransa corelatie cu normele europene”.