După numeroasele reacții publice vizavi de modificarea criteriilor de acordare a burselor de merit și de studiu, în 4 ianuarie, fără consultare publică sau transparență prealabilă, Guvernul României a ieșit cu o justificare în numele Ministerului Educației.

Oficialii guvernamentali spun că măsura de ridicare a mediei minime necesare pentru bursa de merit la 9,50 vine să încurajeze performanța, nicidecum să reducă numărul bursierilor. Mai mult, este lăudată măsura majorării cuantumului burselor.

”Anul 2022 aduce o serie de modificări în privința criteriilor generale de acordare a burselor, iar Ministerul Educației va realiza o analiză a rezultatelor obținute.

Obiectivul principal al Ministerului Educației și al Guvernului este ca bursele de performanță și de merit să stimuleze competiția și învățarea, fiind destinate celor mai buni elevi.

Cuantumul burselor a crescut de la valori derizorii în multe cazuri în anul 2020 (6 lei/lună sau 8 lei/lună) la 500 lei/lună bursa de performanță și 200 lei/lună bursa de merit. Bugetul destinat burselor elevilor a crescut de patru ori față de bugetul anului 2020 și cu 60% față de anul 2021.

Cei 347.000 de beneficiari estimați ai burselor de merit pentru anul 2022 sunt de trei ori mai mulți în raport cu cei 123.472 de beneficiari ai burselor de merit din anul 2020.

Ordinul care stabilește noile criterii generale de acordare a burselor elevilor a fost analizat în cadrul Comisiei de Dialog Social înca din data de 11 octombrie 2021”, transmit oficialii.

Vă amintim că, marți seara, ministrul Sorin Cîmpeanu a publicat un Ordin prin care modifică criteriile de acordare a burselor pentru elevi, dar și cuantumul acestora. Noile reglementări se aplică începând din semestrul II al acestui an școlar. Bursele de merit vor fi acordate elevilor cu medii peste 9,50, față de 8,50 cum era până acum. Bursele de studiu vor fi acordate celor cu media între 7,50 și 9,50, în loc de 7,00-8,50, cum era pragul în ordinul precedent.

Decizia ministrului Educației a nemulțumit asociațiile de elevi din țară care susțin că 730 de mii de elevi vor pierde bursele începând cu semestrul II al anului școlar în curs. Elevii spun că vor ataca în instanță actul normativ și cer, totodată, revocarea ministrului Cîmpeanu din funcție.

Puteți afla detalii în articolul nostru Elevii, revoltați. Ministerul a modificat criteriile de acordare a burselor în plin an școlar.