Criteriile de acordare a burselor de merit și a burselor de studiu au fost modificate.

Ordinul de ministru a fost publicat marți seara, 4 ianuarie 2022, în Monitorul Oficial, fără consultarea prealabilă a asociațiilor de elevi sau măcar să fie publicat pentru transparență decizională. Potrivit documentului, nota minimă pentru bursele de merit este 9,50, iar pentru bursele de studiu 7,50. Măsura a provocat reacții din partea organizațiilor de elevi, care amenință că vor ataca în instanță Ordinul și cer revocarea din funcție a Ministrului Educației.

Noile reglementări se aplică începând din semestrul II al acestui an școlar. Bursele de merit vor fi acordate elevilor cu medii peste 9,50, față de 8,50 cum era până acum. Bursele de studiu vor fi acordate celor cu media între 7,50 și 9,50, în loc de 7,00-8,50, cum era pragul în ordinul precedent.

În ordinul de ministru precedent formularea permitea autorităților locale să acorde sau nu burse elevilor, în funcție de cum votau consilierii locali. Ba chiar să majoreze, dacă au fonduri, cuantumul unei burse, așa cum s-a întâmplat la nivelul Municipiului Zalău. „Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat”, prevedea ordinul vechi scrie edupedu.ro. În actualul act normativ formularea este diferită: „Elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social, denumite în continuare burse”.

În cazul burselor de performanță criteriile de acordare au rămas aproape neschimbate. A fost eliminat articolul care prevedea că „în perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică de 10”, fiind înlocuit cu „pot primi bursa doar elevii promovați”. Așadar, un elev olimpic nu mai are condiția purtării exemplare sau a neacumulării de absențe care pot duce la scăderea notei la purtare pentru a lua acești bani.

Cuantumul burselor a fost modificat. Pentru bursa de performanță se acordă suma de 500 lei; pentru bursa de merit, 200 lei; pentru bursa de studiu, 150 lei, iar bursa de ajutor social va fi 200 de lei.

Potrivit reprezentanților ISJ Sălaj, în anul școlar în curs, 5.860 de elevi sălăjeni primesc burse de merit. 3.998 de elevi bursieri de merit învață la școlile din Zalău. Aceștia au mediile cuprinse între 8,50 și 10. Rămâne de văzut care va fi numărul bursierilor de merit începând cu semestrul al II-lea al anului școlar, în baza noilor criterii de acordare, asta după ce datele vor fi centralizate la Inspectoratul școlar.

Vezi aici documentul oficial:

Evaluarea asociațiilor elevilor: 730 de mii de elevi pierd bursa

Asociațiile de elevi au ieșit public miercuri cu replici dure la adresa Ministerului Educației. Reprezentanții asociațiilor elevilor din Constanța, Bacău, Vâlcea, București și Ilfov, Maramureș și Timiș consideră josnică măsura modificării peste noapte a criteriilor de acordare a burselor și cer demiterea lui Sorin Cîmpeanu din funcția de Ministru al Educației. Potrivit estimării asociațiilor, aproximativ 730 de mii de elevi din România pierd bursele de merit.

“Bursele elevilor, tăiate în mijlocul nopții!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI) și Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETm) consideră josnică tăierea burselor elevilor și solicită revocarea din funcție a lui Sorin Cîmpeanu.

“Marți, 4 ianuarie a.c., a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educației pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate, media necesară pentru a beneficia de bursa de merit fiind 9.5, în loc de 8.5, cum era anterior. Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectați sute de mii de elevi din țară.

Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către Ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiți de eșecurile sistemului.

Ordinul a fost publicat peste noapte, din pix, fără a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului, fiind astfel încălcate în mod flagrant principiile transparenței decizionale prevăzute de Legea 52/2003. Astfel, Cîmpeanu dovedește că nu are respect nici față de elevi, nici față de legile țării.

Vom ataca în instanță ordinul, pentru a ne asigura că niciun elev nu va fi prejudiciat în urma unor ordine date peste noapte în mod ilegal!”, au transmis asociațiile de elevi din țară.