Bolile vaselor de sânge sunt frecvent întâlnite. Incidența lor crește odată cu vârsta, însă nu ocolesc în totalitate persoanele mai tinere. Fiind vorba de vase de sânge , localizarea acestor afecțiuni este variată și poate fi afectată orice parte a corpului. Cu toții am auzit de accidentul vascular cerebral, care apare prin tromboza unui vas de sânge de la nivelul creierului, această localizare fiind cea mai frecventă. La fumători și diabetici boala vasculară poate să apară la nivelul membrelor inferioare. Daca este să le grupăm în două mari grupe există boli ale arterelor (arteriopatii) sau boli ale venelor.
Unele vase de sânge sunt accesibile ecografiei – cum sunt cele de la membrele inferioare sau cele de gât – dar unele sunt greu accesibile sau imposibil de apreciat cu ecograful. Pentru aceste situații recurgem la tehnici suplimentare cum este computer tomograful sau IRM. Probabil mulți se întreabă când este indicată tomografia, când este indicată rezonanța magnetică (IRM). Dacă este vorba despre o persoană <50 ani, unde posibilitatea existenței unor calcifieri pe artere este mică, se recomandă IRM. Dacă persoana este peste 50 ani și ne așteptăm să existe depuneri de calciu pe vasele de sânge, atunci recurgem la CT. Bineînțeles, în această categorie intră toți cei care au contraindicațiile generale efectuării unei examinări prin rezonanță magnetică: implanturi metalice în corp, stimultor cardiac.
Prin aceste tehnici de înaltă performanță putem aprecia dacă o venă sau o arteră sunt trombozate, dacă sunt stenozate (“strâmtorate”) sau dilatate. Mulți dintre noi am auzit de cuvântul “anevrism” (dilatație a unei artere), care pe mulți sperie, mai ales dacă localizarea este cerebrală. Nu foarte frecventă, dar reprezintă o urgență de chirurgie vasculară, este disecția de aortă, care descoperită în timp util salvează vieți.
Toate aceste investigații se pot realiza de acum și la Salvosan Ciobanca, utilizând tehnicile angio oferite de noile aparate CT și RM, ce constau atât în imagini brute achiziționate de aparat, cât și în reconstrucții 3D postprocesare. În acest fel, neurologii, neurochirugii, chirurgii vasculari pot localiza precis locul problemei și să ia cea mai bună decizie terapeutică pentru pacienți.
Policlinica Salvosan se bucură de o echipă de imagiști (dr. Mihai Adriana, Dr. Kosztin Daniela, dr. Fogarasi Anita) și neurologi (dr. Bobar Camelia, Dr. Iluț Silvina, dr. Chețan Emanuel) cu multă experiență, care prin colaborare interdisciplinară reușesc să rezolve multe dintre cazurile ce li se adresează. Pentru cele mai complicate, care necesită o intervenție chirurgicală, colaborările cu medicii din Clinicile din Cluj au fost tot timpul în folosul pacienților.