Guvernul a decis sa incheie, pentru o suma de maximum 90.000 lei, un contract de asistenta juridica cu o societate franceza de avocati ce va reprezenta interesele statului roman in vederea repatrierii osemintelor sculptorului Constantin Brancusi, aflate in cimitirul Montparnasse din Paris. Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Executivului, iar cheltuielile vor fi suportate din bugetul Secreta-riatului General al Guvernului pe acest an. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a afirmat ca un astfel de act era necesar avand in vedere ca sculptorul este „un bun national”, dar a apreciat ca demersurile vor fi indelungate. Constantin Brancusi a dorit, in 1951, sa doneze statului roman operele din atelierul sau din Paris, insa a fost refuzat de regimul comunist din acea vreme, arta sa fiind calificata drept „formalista” si „bur-gheza”. Mai mult, in 1953, autoritatile au incercat chiar demolarea Coloanei Infinitului de la Targu-Jiu. In consecinta, sculptorul a fost nevoit sa solicite cetatenia franceza si sa doneze operele sale Frantei. Atelierul sau din Paris a fost reconstruit in apropierea Centrului Pompidou din Paris si constituie una din atractiile turistice si culturale ale capitalei franceze. Constantin Brancusi (nascut pe 19 februarie 1876, in localitatea Hobita, judetul Gorj – decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor roman cu contributii majore la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana. Figura centrala in miscarea artistica moderna, Constantin Brancusi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarca prin eleganta formei si utilizarea sensibila a materialelor. Verticalitatea, orizonta-litatea, greutatea, densitatea si importanta acordata luminii si spatiului sunt trasaturile caracteristice ale creatiei lui Brancusi. Opera sa a influentat profund conceptul modern de forma in sculptura, pictura si desen.
Guvernul angajeaza avocati francezi in vederea repatrierii osemintelor lui Constantin Brancusi
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...