Programul IMM Invest vine in sprijinul companiilor mici si mijlocii afectate de criza provocata de coronavirus prin acordarea de garantii si dobanda subventionata creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii.

rn

In urma unei discutii avute de catre ministrul Finantelor de catre ministrul Finatelor, Florin Citu, cu reprezentantii bancilor implicate in proiectul IMM Invest s-a decis eliminarea, printr-o Ordonanta de urgenta, a cerintei de instituire a ipotecii legale asupra universalitatii de bunuri mobile si imobile ce apartin debitorului, iar companiile nu vor mai trebui sa dovedeasca faptul ca au fost afectate de pandemia de coronavirus.

rn

"Sunt doua bariere pe care le eliminam astazi (28 mai, n.red), in urma discutiilor cu sistemul financiar-bancar. Se propune renuntarea la cerinta de instituire a ipotecii legale asupra universalitatii de bunuri mobile si imobile ce apartin debitorului", a declarat Florin Citu.

rn

Referitor la creditele de investitii, garantia de stat se va face doar asupra investitiei, deci va fi o garantie de stat asupra ipotecii sau imobiliara, asupra activelor finantate prin credit.

rn

"Garantia va fi doar pe investitie, nu mai exista", a precizat ministrul. Altfel spus, companiile nu mai au nevoie de garantii asupra bunurilor, cata vreme statul garanteaza creditul obtinut de firma prin acest program.

rn

A doua modificare vizeaza "certificatele covid" care au fost eliminate.

rn

" A doua bariera este legata de un element de ambiguitate in ceea ce priveste modul de a proba daca a fost afectat sau nu, acel certificat COVID-19.(…)Acel criteriu COVID a iesit din schema", a afirmat Florin Citu.

rn

Potrivit ministrului, numarul cererilor aprobate a depasit 1.400, iar valoarea lor a trecut de 1 miliard de lei. Pana in prezent, aproape 59.000 de companii au aplicat pentru un credit garantat de stat prin acest mecanism.

rn

"Astazi (28 mai, n.red.) la ora 9.00, se depasise plafonul de 1 miliard de lei si erau deja aprobate 1.441 de credite", a precizat ministrul.

rn

Programul Start-Up Nation ramane valabil

rn

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, spune ca nu a renuntat la deschiderea programului Start-Up Nation in anul 2020, o data probabila cand va incepe derularea principalelor programe de finantare pentru IMM cu fonduri nerambursabile de la bugetul de stat fiind, potrivit acestuia, in a doua parte a lunii iunie.

rn

"La Ministerul Economiei avem in continuare Programul de Microindustrializare pentru IMM, vorbim de granturi de pana la 450.000 de lei pentru echipamente tehnologice, avem programul Comert si Servicii – granturi de pana in 250.000 de lei pentru firme firme care au coduri CAEN in activitati de comert sau servicii, si evident programul Start-Up Nation, un program pe care vrem sa-l rebrenduim, sa-l refacem, pe care il vrem sa fie orientat catre antreprenoriat, catre performanta antreprenoriala, digitalizare. Cam acestea sunt programele pe care la Ministerul Economiei vrem sa le derulam probabil din a doua parte a lunii iunie", a afirmat ministrul Economiei Virgil Popescu.
Referindu-se strict la Programul Start-Up Nation, mininistrul a catalogat drept un "program social" editia 2018-2019 si a precizat ca vrea sa reorienteze schema de finantare catre o zona mai tehnologica.

rn

Pe de alta parte, un proiect depus de parlamentari din mai multe partide aduce o serie de modificari in programul Start-Up, care vizeaza criteriile de eligibilitate, mai exact verificarea on-line a planului de afaceri in special grila de punctaj. Programul Start-Up Nation este un program de incurajare si de stimulare a infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, implementat de catre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat prin intermediul Oficiilor Teritoriale pentru ”ntreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. Obiectivul principal al Programului il constituie stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii si imbunatatirea performantelor economice ale acestora, crearea de noi locuri de munca, insertia pe piata muncii a persoanelor defavorizate, somerilor si absolventilor, cresterea investitiilor in tehnologii noi inovative.

rn

Programul se aplica pe intreg teritoriul Romaniei, in toate cele opt regiuni de dezvoltare. Programul a fost initiat de catre Florin Jianu, fost ministru al Antreprenoriatului, care l-a introdus in programul de guvernare al Cabinetului Grindeanu la inceputul anului 2017. Pana in acest moment s-au desfasurat doua editii, Romania Start-Up Nation 2017, Romaniei Start-Up Nation 2018, iar Programul Romania Start-Up Nation 2020 urmeaza sa demareze probabil in aceasta vara. Pentru accesarea programului Romania Start-Up Nation, firmele solicitante trebuie sa indeplineasca mai multe conditii printre care se numara: SRL-D, SRL, sau cooperatii, sunt infiintate dupa data intrarii in vigoare OUG 10/ 30.01.2017, nu au datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale, au codul CAEN autorizat de ONRC in mometul depunerii primei cereri de tragere, creeaza minim un loc de munca si il mentin pe o perioada de cel putin doi ani dupa implementarea proiectului, actionarul/ actionarii nu au sau nu au avut calitatea de actionar sau asociat intr-un alt IMM ( SRL SA sau SRL-D) care desfasoara sau a desfasurat aceeiasi activitate autorizata pentru care aplica in cadrul programului in anul anterior inscrierii sau in anul inscrierii pana la deschiderea sesiunii de inscriere. Suma maxima primita in cadrul programului este de 200.000 de lei (aproximativ 42.000 de euro)