Liberalii spun ca va fi o epurare politica si ca primii care isi pierd job-urile sunt cei care nu au dovedit loialitate fata de PSD
rn
Planul ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, de a reforma aparatul bugetar din cauza cheltuielilor colosale la care s-a ajuns cu salariile începe sa prinda forma, iar primele estimari arata ca pana in iunie vor fi taiate în jur de 10.000 de posturi din administratia publica centrala si locala.
rn
Senatorul liberal Florin Cîtu a publicat sâmbata, 20 aprilie, o lista cu planul de concedieri din sistemul public si sustine ca totul va demara în maxim doua saptamâni, iar cei disponibilizati nu vor beneficia de plati compensatorii. Mai mult, senatorul este convins ca reducerile vor insemna si o epurare politica si ca cine nu este loial PSD poate sa spuna adio postului pe care il ocupa in administratie.
"Daca esti bugetar, afla câti mai ramâneti la locul de munca. În ministere se pregatesc epurarile anuntate de Eugen Teodorovici înca din noiembrie 2018. Liviu Dragnea a luat hotarârea sa pastreze, în afara de amante, rude si soferii, numai pe cei care sunt loiali lui si PSD-ului… ramân doar PSD-istii", a scris Florin Cîtu pe Facebook
Senatorul a prezentat si o lista cu numarul maxim de posturi pe care îl va avea fiecare minister si fiecare autoritate din subordinea statului, dupa restructurare. Taieri importante de posturi vor fi si în agentiile din subordinea ministerelor, precum si în administratia publica locala, sustine senatorul, estimand ca listele vor fi finalizate in doua saptamani, urmând ca în treizeci de zile sa se faca disponibilizarile.
Eugen Teodorovici a declarat joi, 18 aprilie, ca la viitoarea rectificare bugetara se va tine cont de restructurarile anuntate în ministere în urmatoarele 45 de zile. "Pâna la final de iunie se face, pentru ca la prima rectificare sa tinem cont de aceste rezultate”, a declarat Eugen Teodorovici,
rn
Cheltuielile cu functionarimea
au ajuns o povara mult prea mare
prin majorari constante de salarii
rn
Cheltuielile cu bugetarii sunt la maxime istorice România înregistreaza cel mai ridicat procent al angajatilor în sectorul public din totalul angajatilor cu carte de munca din economie, respectiv 26% sau 1,23 milioane salariati.
Dintre acestia, aproape 800.000 sunt angajati în administratia publica centrala, iar peste 430.000 în administratia publica locala.
Cheltuielile statului cu salariile angajatilor în sectorul public au crescut cu 25% în ultimul an, cu 50% în ultimii trei ani si aproape s-au dublat în ultimii sase ani, arata economistul Iancu Guda intr-o analiza.
Si în luna ianuarie a acestui an cheltuielile statului cu salariile din sectorul public au explodat. Ele au înregistrat o crestere de 24% fata de ianuarie 2018, cea mai accelerata din ultimul deceniu. Astfel, salariile totale din sectorul public au ajuns la 7,6 miliarde lei în ianuarie 2019.
Cresterea cheltuielilor salariale din sectorul public este cauzata de supradimensionarea aparatului public – unul din patru români munceste la stat, cel mai mult din Europa – si decalajul enorm dintre salariul public si cel privat – aproape 70%, cel mai ridicat din Europa si istoria României din ultimele trei decenii.
Ponderea cheltuielilor de personal în sectorul public, exprimata ca si procent în produsul intern brut, a ajuns aproape de 11% pe parcursul anului 2018, ceea ce reprezinta maximul istoric al României din ultimii 30 de ani.