Guvernele s-au obiSnuit sa dea legi, in loc sa execute ce hotaraste Parlamentul

guvernele-s-au-obisnuit-sa-dea-legi-in-loc-sa-execute-ce-hotaraste-parlamentul04_56236

 

PreSedintele PNL, Ludovic Orban, critica puternic saptamana trecuta obiceiul guvernelor de a legifera prin ordonante de urgenta, obicei lansat de cabinetul lui Adrian Nastase Si perpetuat apoi, prin care Parlamentul iSi pierde obiectul muncii Si lasa prea multa putere in mana unui singur om, adica in mana prim-ministrului. “n mod normal, guvernul este putere executiva Si ar trebui sa puna in practica ce se hotaraSte in Parlament.

„Legile, cele mai multe dintre ele, au fost adoptate prin O.U.G. (…) nu au existat dezbateri ample (…). Eu cred ca trebuie interzise ordonantele de urgenta, trebuie guvernat numai prin lege, o lege trebuie sa se dezbata doi ani ca sa ramâna în vigoare zece ani de zile”, a spus Orban.
PreSedintele PNL Salaj, deputatul Lucian Bode, iSi completeaza liderul, explicand pericolul guvernarii prin ordonante.
„Din pacate, toate guvernele apeleaza la aceasta metoda de a guverna prin ordonante de urgenta. De departe campionul ultimilor zece ani este Guvernul Ponta, cel care promitea la inceput de mandat ca nu va guverna prin OUG-uri. Sunt nocive pentru democratia parlamentara romaneasca, prin care practic guvernul se substituie parlamentului, legiferand in loc sa execute. Ce este Si mai grav este faptul ca unele OUG-uri (vezi OUG 13) sunt adoptate de catre guvern fara nici un gram de transparenta. Exceptie fac vacantele parlamentare, cand guvernul este abilitat de Parlament sa emita ordonante de urgenta”, spune Lucian Bode. (A. S.)