Aductiunea de apa facuta in 2008 in Creaca va deveni functionala pentru prima data, daca oamenii platesc lucrarile cu bransarea

Saptamana trecuta, reprezentanti ai Primariei din Creaca si reprezentanti ai unei firme de aductiune a apei umblau prin satele Prodanesti si Creaca pe la locuintele cetatenilor, intreband daca vor sa-si introduca apa in curte. Cum sa nu vrea? Le este promisa apa de foarte multi ani, aproape un deceniu.
Pe partea din jos a dumului judetean DJ 108, pretul pentru introducerea apei potabile in curte era de 1.400 de lei. Pe partea din sus, acolo unde se afla conducta, preturile erau mult mai mici, in functie de distanta la care se afla gospodaria de conducta de apa potabila.
Istoria aductiunii de apa in Creaca este insa una care nu face cinste modului in care se coordoneaza autoritatile judetene cu cele locale.
Conducta a fost introdusa de primarul Dan Marian, prin primavara anului 2008, in toate satele comunei, cu exceptia Cigleanului, in speranta ca va castiga un nou mandat de primar. N-a fost sa fie asa.
La conducerea comunei a venit primarul Eugen Terec. Aproape tei ani, conducta de apa a ramas seaca. De ce? Nu e clar. Iar intre timp Consiliul Judetean Salaj obtinea bani pentru reabilitarea drumului judetean 108 A. Conducta de apa inca neutilizata era in pericol iminent. In 2010 au inceput lucrarile la DJ 108 A Romanasi – Creaca – Jibou – Benesat, prin Programul Operational de Dezvoltare (POR) 2007 – 2013. Lucrarea a costat 102.697.090 lei. Pana aici toate bune si la locul lor. Lucrarea a fost contractata de o firma israeliana si apoi data in antrepriza la trei firme din judet. Cand s-a lucrat la drum, constructorul a spart conducta de apa care nu era inca data in functiune. In mai multe locuri au spart-o, spun locuitorii celor doua sate. A fost sesizat si primarul Eugen Terec, care a spus ca nu se va face face receptia drumului pana cand nu se vor executa probele la conducta de apa. N-a fost nimic din asta.
Au mai trecut cinci ani de cand s-a reabilitat drumul judetean 108 A si conducta de apa a fost stricata si „zidita” sub drum ca Ana lui Manole.
Pesedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, spunea ca are cunostinta de acest caz si ca va incerca sa-l rezolve. Chiar si Catita Crihan, coordonatoarea proiectului DJ 108 A, a promis dupa lungi discutii ca se vor repara conductele. Apa de ploaie…
De aproape cinci ani, de cand a fost dat in folosinta drumul judetean DJ 108A, edilii comunei, dar si presedintele Consiliului Judetean au promis ca conducta de apa potabila care trece prin satele Prodanesti si Creaca va fi reparata.
Cum spuneam, acum Primaria din Creaca incearca se repare conductele de apa potabila din Prodanesti si Creaca. Si se vor repara. Insa pentru a ajunge apa in curtea cetatenului, pe acesta il costa 1.400 de lei. Pentru jumatate din gospodariile celor doua sate conducta trece pe sub drumul judetean 108 A. Este nevoie de utilaje speciale, de burghie speciale, care intr-adevar costa.
Intrebarea care se pune este de ce apa potabila nu a fost trasa in curtea oamenilor inainte de reabilitarea drumului judetean 108 A. De la introducerea conductrei si pana la inceperea reabilitarii drumului au trecut aproape trei ani. In acest timp puteau fi racordate de apa potabila toate satele comunei, mai ales ca conducta exista. N-a fost o conlucrare intre Consiliul Judetean Salaj si Primaria din Creaca. Consiliu Judetean a vrut sa se vada cu sacii in caruta, adica sa finalizeze tronsonul de drum reabilitat, edilii comunei au tacut malc si au inghitit in sec. Cine are de pierdut din toata aceasta poveste? Cetateanul!