La rectificarea bugetara de miercuri, Guvernul a alocat 550 milioane de lei catre bugetele locale pentru plata sumelor prevazute prin hotarâri judecatoresti având ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite în favoarea personalului din unitatile de învatamânt preuniversitar de stat.

rn

Executivul mai picura, astfel, niste bani din sumele pe care le datoreaza dascalilor, insa profesorii mai au de asteptat pana la acoperirea totala a sumelor pe care le au de recuperat, desi au in mana sentintele prin care statul este obligat sa le dea banii.
“Banii alocati acopera doar 60 la suta din valoarea sentintelor, mai exact din cea de-a treia transa, de 35 la suta. Este, si aceasta, inca o minciuna, dupa ce ne-au zis toti ca se lichideaza aceste datorii catre profesori si vor ramane de plata doar dobanzile. Ne-am obisnuit. Avem promisiuni ca se vor cauta resurse pentru a urca acest procent de 60 la suta, dar e greu de zis unde ar putea sa le gaseasca”, spune Eusebiu Lehene, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, filiala Salaj.
Sindicatistul puncteaza, de asemenea, o alta problema. Potrivit lui Eusebiu Lehene, in mai multe judete din tara vor fi probleme cu plata salariilor din invatamant pe lunile urmatoare.
“Am informatii, din mai multe locuri din tara, ca exista judete unde sunt probleme cu plata salariilor la zi pentru profesori in trimestrul IV al anului; nu vor putea fi acoperite integral”, spune liderul FSLI Salaj. Problematice ar fi, in aceasta situatie, lefurile pe octombrie si noiembrie, pentru ca salariul pe decembrie e cuprins in bugetul pe anul viitor.

rn

Profesorii care nu sunt membri
de sindicat nu vad nici o letcaie

rn

De mentionat ca acesti bani, 550 de milioane de lei, sunt destinati platii a 60 la suta din cea de-a treia transa, in valoare de 35 la suta, din suma totala pe care au castigat-o dascalii in baza sentintelor judecatoresti.
E vorba doar de profesorii membri de sindicat, care au actionat guvernantii in instanta dupa ce, in 2008, li s-au acordat mariri salariale de 50 la suta, insa, in practica, nu au mai primit banii. Au avut castig de cauza, prin hotarari judecatoresti definitive. Guvernantii, pe fondul lipsei de bani, au propus esalonarea platilor in 3 transe: una in 2015, una in 2016, iar alta, reprezentand 35 la suta din suma, plus dobanzile aferente, in 2017, pana la finele anului. Primele doua transe au fost platite, ultima si cea mai consistenta, nu. Din aceasta din urma, Guvernul a anuntat ca va plati 60 la suta, ca urmare a rectificarii bugetare de miercuri.
A doua categorie de dascali o reprezinta cei care nu sunt membri de sindicat, deci drepturile lor nu au putut fi reprezentate de sindicate in instanta. Pentru ei s-a adoptat anul trecut Legea 85/2016, in baza careia trebuie sa primeasca si ei bani. Si in cazul lor s-a mers tot pe varianta esalonarii in 5 transe: in 2016, 5 la suta din bani; in 2017, 10 la suta, in 2018 si 2019 cate 25 la suta din suma; iar in 2020 diferenta de 35 la suta. Dascalii din aceasta categorie au primit anul trecut 5 la suta din suma, conform graficului, insa anul acesta nu au primit, pana in momentul de fata, cele 10 procente promise.

rn

Datoria e amanata la infinit
Ce este de remarcat la aceste esalonari ale banilor care li se cuvin profesorilor este ca toate prevad in primii ani sume mici, de 5 la suta din suma datorata, iar platile cele mai consistente, de 35 la suta din suma datorata, sunt prevazute in al cincilea an al esalonarii. Iar la al cincilea an de plata nu se ajunge niciodata. Eventual, cand se apropie termenul, se mai aplica o reesalonare.