Inchiderea gropii de gunoi se face cu deşeu petrolier neprelucrat adus din zona Suplacu de Barcău, spun liberalii din oraşul de sub Măgură, care cer ajutor pentru a pune capăt acestei poluări masive
Preşedintele PNL Şimleu Silvaniei, Ovidiu Jurcău, a convocat ieri o conferinţă de presă pentru a aduce in atenţia opiniei publice şi a instituţiilor abilitate faptul că oraşul Şimleu Silvaniei este expus unei poluări masive in zona gropii de gunoi de la Cehei. „Cer public ajutor presei şi instituţiilor abilitate să ia atitudine pentru ca această poluare să fie stopată sau anulată”, a declarat Jurcău. Fosta groapă de gunoi a oraşului de „sub Măgura” se află in plin proces de inchidere ecologică, iar din „investigaţia” făcută, preşedintele PNL a constatat că „această inchidere se realizează cu deşeu petrolier neprelucrat, adus din zona Suplacu de Barcău, de la sondele petroliere”. „Din acest pămant transportat in cantităţi imense am luat personal probe şi le-am trimis la cel mai prestigios laborator din Transilvania. După analiza probelor s-a constatat că solul are o concentraţie de 49.992 de miligrame de produs petrolier in kilogramul de sol, in condiţiile in care legea permite doar 100 de miligrame de produs petrolier in kilogramul de sol”, susţine Ovidiu Jurcău. Mai grav este că „groapa de gunoi se află la o distanţă de 50 de metri faţă de rezervaţia naturală «Lacul fără fund» şi la 100 de metri de raul Crasna”, a mai spus liberalul.
Reziduurile petroliere in natură sunt letale
Un studiu de specialitate pus la dispoziţia presei de către Ovidiu Jurcău arată că „efectul reziduurilor petroliere in natură este letal indiferent dacă vorbim despre viaţa animalelor, a plantelor sau a oamenilor. Compoziţia reziduurilor petroliere este de aşa natură incat depozitate pe sol au un impact uriaş asupra mediului inconjurător, a sănătăţii oamenilor, animalelor şi plantelor”. Un sol contaminat poate să afecteze populaţia umană prin inhalare, contact cu piele sau inhalarea vaporilor rezultaţi. Efectele imediate ale acestei poluări asupra organismelor umane nu sunt vizibile sau spectaculoase. Expunerea insă pe o perioadă lungă de timp la aceşti factori toxici poate produce cancer de piele, cancer al aparatului digestiv, leziuni ale ficatului, cancer al rini-chilor şi grave probleme de respiraţie.
Garda de Mediu va merge in control la Cehei
Csutak Nagy Erzsebet, directorul Gărzii de Mediu, spune că pană acum nimeni nu a făcut vreo sesizare in legătură cu acest aspect, insă se vor face verificări şi rezultatele vor fi comunicate presei. De cealaltă parte, Hălmăjan Pavel, directorul firmei care aduce pămantul de la Suplacu de Barcău, ne-a declarat că Trans Bitum are incheiat contract doar pentru transportul pămantului şi ştie că pămantul excavat din zona sondelor petroliere este ars de un utilaj al firmei Vivani inainte de a fi adus la Şimleu.
Scandalurile se ţin scai de groapa de la Cehei
Groapa de gunoi de la Cehei a fost şi in vară in centrul unui scandal, după ce poliţia a constatat că un şofer de la Salubris depozita deşeurile aici
In iunie 2010, Poliţia din Şimleu a constatat că un şofer de la societatea co-mercială Salubris, responsabilă de salubrizarea oraşului, depozitează deşeurile colectate in groapa de gunoi de la Cehei, deşi aceasta se află in proces de inchidere ecologică. Directorul firmei, ne-a declarat la vremea respectivă că deşeurile se transportă la Crişeni sau Jibou şi nicidecum la groapa din Cehei. „Deşi a primit dispoziţii clare, şoferul a dus acolo gunoiul pe motiv că maşina era defectă. Noi transportăm toată cantitatea de gunoi la rampa din Jibou şi in cazuri excepţionale la cea din Crişeni. La şedinţa de lucru din fiecare dimineaţă şoferii primesc dispoziţii clare, motorină şi foi de parcurs pentru destinaţia Jibou”, a declarat la vremea respectivă directorul Szucs, reprezentantul firmei Salubris.