Greva de ieri de la Spitalul Judetean, un semnal ca sindicalistii nu cedeaza pana nu obtin echitate in salarizare

Excluderea de la maririle salariale a unor categorii de angajati din sanatate si diferentele de salarizare dintre angajatii cu studii medii si cei cu studii superioare au bulversat sistemul
Angajatii membri de sindicat din Spitalul Judetean de Urgenta Zalau au fost ieri in greva de avertisment timp de doua ore.
Nemultumirea sindicalistilor, aproape sase sute la nivel judetean, este legata in principal de grila de salarizare. Pe de o parte, recentele mariri de salarii din Sanatate nu includ si personalul tehnic administrativ din spitale, angajatii din crese si gradinite si angajatii Directiilor de Sanatate Publica. Pe de alta parte, sindicalistii acuza inechitatea rezultata din diferentele salariale majore intre angajatii fara studii superioare si cei cu studii superioare, acestia din urma incasand la final de luna lefuri cu aproximativ sase sute de lei mai mari decat colegii lor, in ciuda faptului ca munca prestata este aceeasI. Pe lista doleantelor apar si sporurile salariale ale asistentilor medicali, care sunt calculate la nivelul salariului din anul 2009, nu la nivelul salariului din prezent.
Greva de avertisment de ieri s-a desfasurat intre orele 8 si 10, la locul de munca, fara ca activitatea Spitalului Judetean Zalau sa fie afectata in vreun fel, spune liderul Sanitas de la Spitalul Judetean, Cornelia Creminea. „Greva s-a desfasurat la locul de munca, in sectie, compartiment, si nu miting in spatiile comune ale unitatilor sanitare. Pe perioada grevei, sectiile de baza ale Spitalului Judetean Salaj – boli infectioase, TCB, nou nascuti, ginecologie, pediatrie, oncologie, UPU, terapie intensiva, bloc operator, sali de nastere – au functionat la capacitate suta la suta, exact ca intr-o zi obisnuita”, a declarat pentru Graiul Salajului liderul sindical Cornelia Creminea.
Aceasta a negat totodata si zvonurile potrivit carora bolnavii internati sau cei din ambulatoriu ar fi avut de asteptat pana la finalizarea grevei pentru a beneficia de servicii medicale. De altfel, protocolul privind desfasurarea activitatii grevei, semnat intre reprezentantii Sanitas si conducerea Spitalului Judetean prevede ca angajatii care si-au dat acordul scris pentru greva si ar fi intrerupt activitatea ar fi pierdut drepturile salariale pentru timpul de munca neefectuat.
Sanitas ameninta cu greva generala pe 31 octombrie
La nivel national, zeci de mii de angajati din sistemul de sanatate afiliati la Sanitas au fost ieri in greva timp de doua ore. Dupa greva de avertisment, in capitala sindicalistii au trecut si la pichetarea Palatului Parlamentului.
In cazul in care nemultumirile lor raman fara ecou, sindicalistii ameninta cu declansarea grevei generale in data de 31 octombrie.
„Este etapa din procesul de declansare a grevei generale. Astazi (ieri – n.r.) asistam la greva de avertisment. (…) Cele doua ordonante, 20 si 43, ar fi trebuit sa rezolve inechitatile din sistemul de sanatate si asistenta sociala, dar au bulversat in totalitate sistemul. (…) Din ordonanta 20 au fost exclusi colegii nostri din personalul adminiatrativ, 23.000 de persoane, functionarii din directiile de sanatate publica,1.800 de persoane, si in jur de 1.500 de colegi de la asistenta sociala. In ordonanta 20 asistam la diferente enorme de salarii intre colegii care au studii medii cu cei care au studii superioare, in contextul in care fac aceeasi activitate, au aceeasi fisa a postului. (…) Intre spitalele clinice diferentele ajung pana la 1.200 de lei. (…) Ceea ce deranjeaza cel mai mult este diferenta enorma. Ordonanta 43 face o alta mare nedreptate. Plata sporurilor se face la nivelul anului 2009, si nu la anul 2016. (…) Daca nu vor raspunde, pe 31 va fi greva generala, declara ieri Marius Sepi, vicepresedinte Sanitas.