Muncitorii sunt nemulţumiţi că societatea refuză să prelungească contractele colective de muncă şi să le plătească anumite prime şi sporuri.
Angajaţii Cuprom SA din cadrul sindicatului “Elcond” Zalău au organizat ieri o grevă de avertisment. Sunt nemulţumiţi că de la inceputul anului nu le-au mai fost acordate drepturile prevăzute in contractul colectiv de muncă. Mai mult de atat, societatea refuză să intocmească un nou contract colectiv de muncă pentru angajaţi, deşi legea o obligă la acest lucru. “Suntem intr-un conflict de interese cu conducerea societăţii. Am epuizat toate mijloacele pentru a intra in legalitate şi vrem să se prelungească contractul colectiv de muncă şi să se respecte prevederile lui”, ne-a declarat Boroş Ştefan, liderul de sindicat de la Cuprom Zalău.
Prima de vacanţă este doar o amintire
Muncitorii sunt revoltaţi că deşi nu au alte sporuri in afara celor prevăzute de lege – sporul de vechime şi cel de muncă in condiţii grele – societatea doreşte să le taie şi pe acestea. De asemenea, premiul de ziua societăţii sau prima de vacanţă au fost “uitate” de către conducere, iar de cateva luni bune acestea nu se mai acordă. “Din 2006 incoace nu am mai negociat contractele, am avut aceleaşi salarii, am inţeles că firma este in insolvenţă şi a dat 107 oameni afară, dar pană unde vor să ajungem?”, se intreabă un angajat revoltat pe conducerea intreprinderii.
Cupromul refuză să semneze contractele colective de muncă
Cu toate că au incercat să poarte discuţii cu cei din conducerea firmei pentru a cădea la pace, liderii sindicali spun că s-au lovit de refuzul acestora. “Nu mai vor să aibă dialog cu noi, deşi am solicitat in mai multe randuri acest lucru, şi nu doresc să ne mai prelungească contractul colectiv de muncă”, a completat Boroş Ştefan, liderul greviştilor. In momentul de faţă, Cupromul este pasibil de amenzi usturătoare, pentru că legea prevede ca o societate comercială care are mai mult de 20 de angajaţi trebuie să intocmească contracte colective de muncă. Din surse oficiale, se pare că acest lucru s-a şi intamplat odată. Inspectoratul Teritorial de Muncă s-a autosesizat şi a sancţionat societatea comercială.
Problemele Cupromului fac istorie
In urmă cu un an, la Cuprom Zalău au fost disponibilizaţi aproape o sută din cei 250 de angajaţi, fără a se respecta prevederile contractului colectiv de muncă, adică plata a opt salarii compensatorii. Prin urmare, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj a intervenit şi a dispus ca aceste compensaţii să fie achitate tuturor salariaţilor in cauză. In momentul de faţă societatea se află in insolvenţă de aproape doi ani. Pe fondul diminuării comenzilor, două din cele trei secţii ale fabricii de sarmă au fost inchise. Laminorul este inchis permanent. Nici in secţia de emailare nu se lucrează; singura secţie unde se produce este cea de trefilare.