Masurile de austeritate anuntate vor aduce o economie de o jumatate de miliard de euro pe luna. Bani insuficienti insa pentru a ne scoate din criza.
Jumatate de miliard de euro pe luna. Atat va obtine Guvernul din aplicarea controversatului program de reducere a cheltuielilor. Cea mai mare parte din suma provine din scaderea cu 25 la suta a salariilor din sistemul public si cu 15 la suta a pensiilor. Problema este ca tot nu e destul, si se poate sa mai avem parte si de alte masuri de austeritate. Desi radicala si fara precedent, decizia scaderii cheltuielilor publice cu circa 3,5 miliarde de euro pana la sfarsitul anului nu va reusi sa rezolve toate problemele financiare ale statului. In ultimii ani, salariile din sistemul public, pensiile si ajutoarele sociale au crescut mult mai repede decat economia. Ar putea fi si alte cai catre echilibrul bugetar? Reducerea cheltuielilor cu serviciile in anumite sectoare, cum ar fi cel de sanatate, invatamant, investitii in infrastructura, prin substituirea acestor tipuri de servicii catre sectorul privat, fie in mod direct, fie prin intermediul unor parteneriate public-private, ar putea fi una dintre ele. Alte voci spun ca reducerea cheltuielilor bugetare nu are nicio relevanta daca nu este insotita de decizii menite sa incurajeze mediul privat. Sunt destule opinii potrivit carora, pana sa-si demonstreze eficienta pe plan economic, masurile de austeritate trebuie sa poata fi aplicate legal. Se invoca atat principiul dreptului care, odata castigat, nu mai poate fi pierdut, dar si imposibilitatea fizica de a pregati, din punct de vedere birocratic, transpunerea in practica a deciziilor in numai cateva saptamani. Cei carora statul a refuzat sa le plateasca drepturile salariale castigate in fata judecatorilor, se pot adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Dar adevarata problema, dincolo de tensiuni sociale, scandaluri politice, controverse juridice si dispute economice, este ca nici dupa incasarea banilor de la FMI si UE si dupa adoptarea setului de masuri de austeritate tinta de deficit bugetar nu va fi atinsa, fiind nevoie de imprumuturi in valoare totala de circa cinci miliarde de euro. Totul depinde de modul in care va evolua economia. In ciuda unor timide semnale pozitive, primele date oficiale pentru 2010 sunt tot cu minus.
Greul abia urmeaza; inca nu ati vazut nimic
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...