Localnicii din Agrij au incercat sa-i intimideze pe reprezentantii consiliului parohial greco-catolic din Pausa, care s-au dus sa isi ridice masa lemnoasa care-i revine in urma faptului ca Episcopia Greco-catolica din Gherla, in subordinea careia se afla parohia din Pausa, a castigat in instanta in 2006 aproape 50 de hectare de padure din cele circa 80 de hectare cat are padurea Agrijului. Sentinta definitiva in favoarea greco-catolicilor a fost pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Membrii consiliului Parohial greco-catolic din Pausa au incercat timp de doua saptamani sa isi revendice masa lemnoasa din padurea Agrijului. Spun ca au fost impiedicati in repetate randuri sa isi ia ce le apartine, pentru ca localnicii si reprezentantii bisericii ortodoxe din Agrij sustin ca padurea este a lor. Primarul comunei Agrij, Berar Pamfil, explica faptul ca padurea a fost donata bisericii ortodoxe din Agrij dupa 1948 de catre antecesorii localnicilor, ceea ce ii face pe acestia sa consiodere ca, in ciuda sentintei, moral padurea le apartine. Instanta a decis prin sentinta definitiva si irevocabila in 2006 ca, din cele 78 de hectare de padure, cat erau in 1948, sa fie atribuite Episcopiei din Gherla 48,20 de hectare, iar 30 de hectare sa fie atribuite bisericii ortodoxe din Agrij.
Catolicii ii ameninta pe ortodocsi ca le vor lua toata padurea
Laurentiu Ghiurutan, corator in consiliul parohial din Pausa, ne-a relatat ce s-a intamplat cand au incercat sa isi ridice masa lemnoasa cuvenita din padurea Agrijului. „Saptamana trecuta, cand ne aflam in padurea din Agrij, de unde vroiam sa ne luam cota de lemne atribuita conform legislatiei in vigoare in functie de suprafata respectiva, adica 48,20 de hectare, preotul ortodox al Biserici din Agrij a organizat un grup de presiune din cetateni enoriasi ai bisericii, au intrat pe proprietatea noastra incercand sa ne impiedice sa ne luam masa lemnoasa la care aveam dreptul, marcata de Ocolul Silvic. Ne-au fost atribuite cuvinte nepotrivite, acuzatii cum ca am obtinut ilegal portiunea de padure sau ca am mituit judecatorul care a decis in favoarea noastra. Ne-au deranjat remarcile, deoarece acel proces a urmat toate etapele pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Vrem sa ii aducem aminte preotului ortodox din Agrij ca dreptul de proprietate nu se prescrie niciodata si ca pe viitor este posibil sa deschidem un proces si pentru recuperarea bisericii din Agrij si pentru recuperarea celor 30 de hectare de padure atribuite biserici ortodoxe in mod nejustificat”, sustine Laurentiu Ghiurutan.
Agrijul este „oparit” ca instanta a decis „nedrept”
Primarul comunei Agrij, Berar Pamfil, ne-a declarat ieri ca ii pare rau pentru neintelegerile aparute din cauza acestei suprafete de padure si ca localnicii si-au manifestat astfel nemultumirea, intrucat considera ca li s-a facut o nedreptate prin sentinta instantei. „Nu pot sa va spun decat ca ii inteleg pe oameni intr-o oarecare masura, Ei sustin ca bunicii si parintii lor au donat bisericii ortodoxe portiuni din padurea respectiva, iar acum, printr-o sentinta definitiva pe care ei nu o inteleg, li se ia padurea. Eu a trebuit sa respect legea si sa dau in posesie suprafata de 48,20 de hectare Episcopiei Greco-Catolice din Gherla, conform sentintei definitive. Am facut tot ce mi-a stat in putinta sa aplanez conflictul. Dar localnicii nu au inteles ca instanta a decis, iar eu a trebuit sa aplic legea. Conflictele, destul de neplacute, au durat doua saptamani. Pana la urma, pausenii si-au luat lemnul ce le revenea. Eu m-am zbaut din 2007 incoace ca padurea sa ramana celor din Agrij, facand toate demersurile legale, inclusiv pentru a stramuta dosarul, dar nu am reusit. Am discutat cu oamenii si le-am cerut sa inteleaga situatia. Am ajutat si ajut in continuare biserica Ortodoxa din Agrij. Ma doare si pe mine sufletul ca am pierdut in instanta padurea, daramite pe oameni”, ne-a declarat Berar Pamfil.
Purtatorul de cuvant al Ocolului Silvic Zalau, Danut Fogosi, ne-a declarat la randul sau ieri ca exista lemn marcat in padurea din Agrij in baza unui contract facut recent cu Biserica greco-catolica, conform legilor in vigoare.