146 de copii romi din cei 186 şcoliţi la grădiniţele estivale sunt acum elevi in clasa I.
Din cei 186 de copii de etnie romă care au terminat cursurile grădiniţelor estivale, din cadrul proiectului „Toţi la Grădiniţă, toţi in clasa I”, desfăşurate in luna august, 146 dintre ei au fost inscrişi in clasa I. Programele educaţionale au efect, de regulă, mai tarziu, insă aceste grădiniţe estivale s-au dovedit a fi benefice, realizandu-se astfel mai multe clase I, a explicat inspectorul şcolar Rita Rosz. Potrivit acesteia, diferenţa de 40 de copii de etnie romă au fost inscrişi in grupe pregătitoare de grădiniţă, avand varsta de şase ani.
Proiectul demarat in 9 august in nouă grădiniţe din judeţ s-a desfăşurat pe o perioadă de 23 de zile şi a avut ca scop ajutarea copiilor care nu au fost niciodată la grădiniţă să dobandească cunoştinţele necesare pentru clasa I. De asemenea, pe langă asistenţă pedagogică, copiii au primit rechizite şi materiale pentru şcoală gratuite şi o masă caldă pe zi, potrivit inspectorului Rita Rosz. Localităţile alese pentru acest proiect au fost Almaşu, Buciumi, Cheud, Fildu de Mijloc, Jibou, Nuşfalău, Romanaşi, Mal şi Surduc.
Tot in cadrul acestui proiect, iniţiat de Fundaţia Ruhama şi finanţat din fonduri europene, au fost incluse incă două programe, „Şcoala după şcoală” şi „Şcoala părinţilor”, care au demarat ieri. Prin programul „Şcoală după şcoală” elevii de etnie romă de clasa I, după incheierea cursurilor, vor beneficia de o masă caldă şi vor fi asistaţi de un invăţător in pregătirea lecţiilor de a doua zi şi nu numai. Copiii incluşi in acest program vor primi haine şi rechizite şcolare. Prin programul „Şcoala părinţilor” se are in vedere organizarea unei şedinţe o dată pe lună, in cadrul căreia vor avea loc dezbateri pe tema educaţiei copiilor. „Nu vor fi şedinţe clasice, in care invăţătorul ii va spune părintelui ce a mai făcut sau ce note a mai luat copilul său, ci i se va explica importanţa şi necesitatea educaţiei copilului”, a explicat Rita Rosz.
Sălajul şi Hunedoara previn abandonul şcolar cu bani europeni
Prevenirea şi corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii a primit finanţare de la Uniunea Europeană in valoare de 5.105.788 de lei. Este vorba de un proiect de care beneficiază doar două judeţe din ţară, Sălajul şi Hunedoara. Beneficiarul proiectului este o fundaţie din Deva, iar inspectoratele şcolare, respectiv cel din Sălaj şi cel din Hunedoara, sunt partenere. In total sunt vizate zece şcoli, patru din Sălaj şi şase din Hunedoara. Startul proiectul va fi dat luna următoare, iar cele patru şcoli alese din Sălaj sunt Grupul Şcolar Crasna, Şcoala „Iuliu Maniu”-Zalău, Grupul Şcolar Sărmaşag şi din Şimleu Silvaniei, Şcoala „Bathory”.