Parintii care nu au cu cine-si lasa copiii pe durata vacantei de vara si vor sa beneficieze de serviciile oferite de gradinitele si unitatile de invatamant prescolar de stat au acum aceasta posibilitate.
Conform Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, in perioada vacantei de vara vor fi deschise urmatoarele unitati de invatamant prescolar:
„La Zalau, in luna iulie, se vor deschide Gradinita Voinicel si Gradinita „Ion Creanga”, respectiv Gradinita Nr. 1 si Gradinita Dumbrava Minunata, in luna august.
Au fost inregistrate 45 cereri depuse de parinti”.
Parintii si copiii sunt asigurati ca sunt respectate toate masurile igienico-sanitare, conform Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 28/2020.
Potrivit aceluiasi ordin, parintii/tutorii legali au anumite obligatii inainte de a aduce copiii la gradinita si anume: copiii cu boli infectocontagioase acute nu vor fi adusi in colectivitate, temperatura copilului se va masura de catre parinti inainte de a pleca la gradinita (daca are simptome respiratorii sau febra – 37,3 grade Celsius sau mai mare – copilul nu va merge la gradinita), transferul de obiecte sau echipamente intre casa si unitate trebuie limitat la ceea ce este strict necesar – haine de schimb si incaltaminte suplimentara, copiii nu trebuie sa aduca de acasa jucarii sau alte obiecte care nu sunt necesare, parintii trebuie sa ajute /supravegheze copiii sa se spele pe maini inainte de a pleca la gradinita.
Recomandari pentru redeschiderea gradinitelor
Potrivit Ghidului publicat de Ministerul Educatiei, curatenia generala inainte de redeschidere „se va face prin stergerea prafului, spalare cu apa si detergent, apoi clatire repetata cu apa potabila”.
Ghidul prevede eliminarea perdelelor, a mochetelor sau covoarelor, a draperiilor si a jucariilor din materiale textile (inclusiv a celor din plus).
„Mochetele sau covoarele care nu pot fi indepartate pot fi igienizate corect cu aparate pe baza de aer cald”, se arata in document.
De asemenea, ghidul le recomanda educatorilor sa le explice copiilor, potrivit varstei, noile reguli de convietuire din gradinita.
De aceea, recomandarile formulate insista pe includerea in rutina activitatilor zilnice de ritualuri si jocuri de fixare a comportamentelor noi pe care copiii si profesorii trebuie sa le deprinda: spalatul frecvent si atent al mainilor; distantarea fizica; gesturi noi de salut, care nu presupun contact.