Biblioteca Judeteana Salaj a gazduit ieri, in Sala de Lectura, lansarea unui „ghid” pentru mediatori – cartea „Medierea, o perspectiva psihologica asupra solutionarii conflictelor”, scrisa de doi autori britanici cu o experienta de peste 25 de ani in mediere, Freddie Strasser si Paul Randolph. Gazdele evenimentului au fost Stefan Stef, presedintele Asociatiei „Centrul de Mediere” Salaj, si Mugur Mitroi, presedintele Uniunii Centrelor de Mediere din Romania. Lansarea cartii la Zalau este al treilea eveniment organizat in doar cateva zile, dupa ce „ghidul de mediere” a fost lansat la Bucuresti si la Ploiesti, iar sambata cartea va fi lansata la Bacau. „Cartea este o intelegere a ceea ce inseamna medierea si rolul mediatorului. In Romania, profesia de mediator a aparut in anul 2003 si in prezent avem 4.000 de mediatori autorizati. Medierea este calea cea mai simpla si cea mai ieftina de a solutiona un conflict. Am incheiat parteneriate cu Parchetele, cu Tribunalul, cu Inspectoratul Judetean de Politie si urmeaza sa incheiem un parteneriat si cu Inspectoratul Scolar si unitatile de invatamant din judet pentru medierea, in special a elevilor de clasa a XII-a. Cartea asigura retete ale stingerii conflictelor prin mediere, este o imbinare perfecta a metodelor oferite de un om care aplica legea si un psiholog. Eu sunt convins ca va va ajuta aceasta carte sa vedeti profesia de mediator din prisma mai multor profesii”, a precizat Mugur Mitroi in cadrul evenimentului la care au participat mediatori din Salaj si reprezentanti ai institutiilor publice din judet.
De la 1 februarie, medierea devine si in Romania o procedura prealabila obligatorie inaintea chemarii in judecata. Mai precis, inainte ca doua sau mai multe persoane sa ajunga in fata instantei pentru solutionarea unui conflict, ele vor trebui sa treaca mai intai pe la unul dintre mediatorii autorizati din Salaj. Daca nu respecta aceasta procedura, cererea de chemare in judecata va fi respinsa ca fiind inadmisibila. Organizatorii evenimentului au donat cateva exemplare din cartea celor doi mediatori britanici Bibliotecii Judetene Salaj, iar persoanele interesate vor putea citi cartea la Sala de Lectura. Cartea va putea fi gasita si in librarii in perioada urmatoare.
15 mediatori in Salaj
Asociatia „Centrul de Mediere” Salaj este formata din 15 mediatori autorizati, la care persoanele pot apela pentru stingerea conflictelor inainte sa ajunga in instanta. Acestia sunt : Cornelia Ciortea, Violeta Galos, Alexandru Jeler, Monica Nicorici, Pusok Francisc, Garofita Sas, Aurica Talos, Lucia Sildan, Gheorghe Banc, Adriana Hodis, Pavel Barbus, Camelia Sandor, Petronela Nasaudean, Stefan Stef si Codruta Cimpoies.