Romanii nemultumiti de piata imobiliara autohtona pot alege sa-si cumpere o casa in una din tarile membre ale Uniunii Europene. In statele vecine se pot achizitiona imobile la preturi mai accesibile decat in Romania, iar bancile din multe tari UE sunt mai putin restrictive la acordarea unui credit.
Bancile unguresti – credite mai bune decat la “Prima Casa”
Taxele notariale percepute la achizitia unei locuinte in Ungaria sunt echivalentul a 600 de lei, iar impozitul pe proprietate, echivalentul a 570 de lei anual. Bancile maghiare ofera adevarate oportunitati in materie de credite ipotecare: dobanda perceputa de acestea variaza intre 3,8 la suta si 5 la suta la creditele in euro, iar avansul este zero. Bancile maghiare nu mai dau decat credite in euro, deoarece Ungaria se pregateste sa adopte moneda europeana. In Ungaria, circa 90 la suta dintre proprietati sunt ipotecate si proprietarii cer un avans de 30-40 la suta din valoarea imobilului pentru a-si rezolva problemele cu banca inainte de a vinde casa. Pretul mediu al locuintelor din Budapesta este de 1.400 de euro/mp.
Spania – mai multe proprietati, mai multe taxe
Taxele notariale la achizitia unei locuinte in Spania sunt de 1,5 la suta din valoarea proprietatii. Impozitul ce trebuie platit la stat este tot de 1,5 procente din valoarea imobilului, iar TVA ajunge la 7 la suta.
La un imprumut de 110.000 de euro, rata este de circa 420 de euro/luna. Ratele sunt egale pe tot parcursul unui an si se modifica anual odata cu Eurobor-ul. Avansul este de 30 la suta, iar veniturile solicitantului trebuie sa fie de circa 1.000 de euro/luna. Persoanele care detin in Spania proprietati imobiliare (altele decat cele considerate resedinta) trebuie sa plateasca o taxa de 2 la suta aplicabila la valoarea cadastrala a proprietatii.
Taxe pentru straini in Bulgaria
Impozitul pe proprietate perceput de bulgari este in jur de 0,15 la suta din valoarea de vanzare sau achizitie a imobilului. Acesta se plateste trimestrial, la sfarsitul lunilor martie, iunie, septembrie si noiembrie. Contribuabilul are posibilitatea achitarii taxei intr-o singura rata, situatie in care obtine un discount.
Strainii pot obtine credite ipotecare de la bancile locale, care acum sunt foarte restrictive. Gradul de indatorare este de 60-80 la suta. Dobanzile sunt mai mari pentru straini decat pentru cetatenii bulgari si variaza intre 10 si 15 la suta. Pretul unui apartament cu doua camere, in suprafata de 50-70 mp, localizat in Sofia, este de circa 60.000 euro.
Impozite determinate nemteste
In vederea determinarii taxei pe proprietate in Germania, trebuie urmati nemteste doi pasi. In primul rand, valoarea evaluata este inmultita cu cota de impozitare de baza, care in general se ridica la 0,35 la suta. Apoi, baza de impozitare obtinuta la primul pas se inmulteste cu factorul municipal, care, variaza intre 150 si 660%. Cota de impozitare de baza se poate abate de la nivelul de 0,35 la suta, in functie de numarul de familii care sunt gazduite de o proprietate: pentru proprietatile care gazduiesc o singura familie, cota de impozitare este cuprinsa intre 0,26 la suta si 0,35 la suta, iar pentru proprietatile cu doua familii, cota ajunge la 0,31 la suta.