Companiile apeleaza deseori la biletul la ordin pentru a-si achita datoriile comerciale. Acest inscris constituie un instrument de plata (un titlu de credit) prin care emitentul se obliga sa-si onoreze o datorie fixata fata de beneficiar.
Emiterea biletului la ordin se caracterizeaza prin formalism, in lipsa elementelor obligatorii prevazute de lege, titlul fiind lovit de nulitate. Mai exact, inscrisul trebuie sa indice scadenta obligatiei de plata, posesorul avand obligatia de a-l prezenta la plata la data indicata pe titlu ori in urmatoarele doua zile lucratoare. Daca scandeta nu este mentionata, biletul la ordin va fi prezentat la plata “la vedere”, dar nu mai tarziu de un an de la emiterea sa.
Biletul la ordin poate fi girat de posesorul acestuia printr-o declaratie scrisa si semnata pe titlu.
Companiile, dar si statul apeleaza la asemenea instrumente in relatia cu un partener, atunci cand nu dispun de lichiditati pentru a achita o factura, urmand ca plata sa se faca la o data fixa. Astfel de situatii au devenit mai frecvente intr-un an de criza, din cauza blocajului financiar in care se zbat firmele.
Efectuarea platii prin bilet la ordin are un mare avantaj si anume ca la scadenta, instrumentul de plata devine titlu executoriu. Din punct de vedere practic, aceasta inseamna ca daca debitorul nu si-a achitat datoria, creditorul poate sa treaca la executarea silita a acestuia, eliminandu-se faza indelungata a judecatii si obtinerii unei hotarari definitive care sa fie ulterior investitia cu formula executorie.
In cazul in care biletul la ordin este emis fara acoperire in cont, sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 58/1934, privitoare la gir, scadenta, plata, actiunea sau executarea cambiala, regres in caz de neplata si protest. Fapta nu constituie infractiune, ci se situeaza in domeniul dreptului civil. Este infractiune (inselaciune in conventii) doar daca prin emiterea biletului la ordin fara acoperire, creditorul este indus in eroare, in scopul obtinerii unui folos material injust si daca s-a cauzat acestuia paguba.
Baza de date cu teparii
In primele noua luni, bancile au refuzat plati prin bilete la ordin, cecuri si cambii in valoare de 6,52 milioane de lei, suma fiind de 2,6 ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele Bancii Nationale a Romaniei. In total, bancile au raportat peste 368.000 de cazuri de refuzuri la plata, mai mult decat dublu comparativ cu acelasi interval din 2008.
Pentru a veni in sprijinul agentilor economici, la finele anului 2006 a fost lansat site-ului www.antitepari.ro, publicatie online constand, in mare, intr-o baza de date cu firmele care au emis cecuri sau bilete la ordin fara acoperire.
Din luna octombrie a acestui an, si consiliile locale si cele judetene si-au castigat dreptul pierdut in iunie, de a folosi bilete la ordin ca instrumente de plata. Astfel, autoritatile locale si judetene pot garanta plata anumitor sume fixe, pentru a face investitii, pentru a refinta datoria publica si achita combustibilul folosit la producerea energiei termice pentru populatie.