Ucraina a sustras pană la 40 de milioane de metri cubi de gaze, pe parcursul mai multor zile din luna februarie, sustine directorul general al Gazprom, Alexei Miller. Ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Boiko, a declarat in ianuarie că Ucraina vrea să reducă importurile de gaze ruseşti de la 52 de miliarde de metri cubi la 27 de miliarde de metri cubi pe an, citat de RIA Novosti. Gazprom a reacţionat atunci afirmand că actualul contract nu permite modificarea unilaterală a volumului achiziţiilor de gaze.
„Ucraina a păstrat pană la 40 de milioane de metri cubi de gaze in februarie. Acest fapt a afectat Gazprom atat financiar cat şi in ceea ce priveşte reputaţia grupului”, a afirmat Miller intr-o discuţie cu preşedintele rus Dmitri Medvedev.
Mai multe state europene au reclamat la inceputul lunii februarie scăderea livrărilor de gaze ale Gazprom, in perioada in care temperaturile au coborat sub -30 de grade Celsius. Italia, de exemplu, a fost nevoită să ia măsuri de criză pentru a reduce consumul de gaze şi a menţine furnizarea către consumatorii casnici.
Ucraina este probabil ţara europeană cea mai afectată de condiţiile meteo extreme. In prezent, statul ucrainean importă gaze echivalente unui volum anual de 60 de miliarde de metri cubi, peste nivelul contractat de 52 de miliarde de metri cubi, dar faptul este negat de autorităţile de la Kiev.
Medvedev i-a cerut lui Miller să ia măsuri pentru rezolvarea problemei.
Compania ucraineană Naftogaz a respins acuzaţiile că ar fi sustras gaze destinate Europei, precizand că in contractul cu Gazprom este specificat consumul maxim trimestrial şi nu zilnic.
Un purtător de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat că Ucraina nu va mai avea niciun rol in exporturile de gaze ale Rusiei, după finalizarea gazoductelor South Stream şi Nord Stream, care nu vor tranzita teritoriul acestei ţări.