Pretul platit de consumatorii industriali si casnici pentru gazele naturale va fi mentinut la 1 ianuarie 2010, iar cel al electricitatii ar putea fi indexat cu inflatia, a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu.
„La energie electrica inca nu am terminat analizele, dar este posibila o indexare cu o parte din inflatie. Nu va pot spune in perspectiva cum vor sta lucrurile”, a spus, miercuri, Lificiu. El a adaugat ca aceste preturi vor fi aplicate cel putin pana la urmatoarele analize, respectiv 1 aprilie pentru gazele naturale si 1 iulie pentru electricitate.
Presedintele ANRE a declarat agentiei MEDIAFAX, la sfarsitul lunii septembrie, ca institutia vrea sa pastreze, cel putin pana la 1 aprilie 2010, preturile platite de populatie la gaze si electricitate la nivelul actual.
Pretul platit de populatie pentru gaze naturale a scazut cu 5% la 1 iulie, dupa ce la 1 mai a fost redus cu 3%. Atat distribuitorii de gaze, cat si cei de electricitate au solicitat ANRE majorarea preturilor la 1 ianuarie 2010.
Potrivit lui Lificiu, la nivelul anului 2009, consumul de gaze naturale va fi mai mic 15-16% fata de 2008, in timp ce la electricitate va fi mai scazut cu 8%. La jumatatea acestui an consumul de gaze era in scadere cu 20%, iar cel de electricitate cu 10%.
Lificiu a opinat ca in 2010 se va inregistra o crestere de cateva procente ale consumurilor de gaze si energie electrica, tendinta fiind pozitiva. Gazele naturale furnizate in regim reglementat, respectiv la preturi stabilite de ANRE, sunt cuprinse intre 73,36 lei/MWh si 96,48 lei/MWh, in functie de consum.
BNR prognozeaza pentru 2010 o rata a inflatiei de 2,6%.
Gazele nu se scumpesc de la 1 ianuarie, pretul energiei ar putea fi indexat cu inflatia
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...