Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu (CJGM) Sălaj a aplicat în anul 2023 sancțiuni de peste 1,2 milioane de lei în cadrul celor 816 acțiuni de control pe care comisarii instituției le-au efectuat.
Raportul de activitate arată că, din totalul controalelor, peste 600 de acțiuni au fost neplanificate. 169 de controale au vizat modul de respectare a condiţiilor impuse de actele de reglementare, 142 de controale au vizat rezolvarea unor reclamaţii. În 52 de acțiuni, Garda de Mediu Sălaj s-a autosesizat, iar 152 de acțiuni s-au realizat la dispoziția comisarului general. Au mai avut loc trei inspecții pentru verificarea modului de realizare a obligațiilor stabilite la încetarea activităţii, 14 inspecţii pentru verificarea realizării măsurilor impuse, nouă controale pentru identificarea de obiective noi și 83 de controale au fost realizate împreună cu alte autorități de control.
În urma controalelor efectuate, comisarii au aplicat 72 de amenzi și 39 de avertismente. Însă valoarea amenzilor este uriașă 1.211.000 de lei, semn că cei verificați au fost prinși nerespectând legislația de mediu.
Răzvan Fazacaș, comisarul șef la CJGM Sălaj, a declarat pentru Graiul Sălajului că nu mai există reticența populației de a sesiza Garda de Mediu pentru afectarea factorilor de mediu, ceea ce este un semnal îmbucurător.
”Comparativ cu alți ani, populația ne-a sesizat în peste 100 de situații și-i încurajăm în acest sens. Parteneriatul Gardă-populație este important pentru a putea acționa cât mai eficient cu scopul de a proteja mediul de care fiecăruia ne pasă pentru că trăim aici. Numărul și valoarea sancțiunilor pe care le-am aplicat dovedesc faptul că se încalcă legislația și vom merge în control în continuare, pentru că rolul nostru este acela de a verifica în permanență respectarea legislației de mediu”, a precizat Răzvan Fazacaș.
În ceea ce privește statistica sesizărilor pentru poluarea mediului, efectuate pe parcursul anului trecut, cele mai multe s-au primit pentru miros (31 la număr). Pe locul doi, la egalitate ca număr de sesizări (26), se clasează deșeurile și poluarea aerului, urmate de poluarea apei, cu 25 de sesizări, poluarea solului, cu 20 de sesizări, și o sesizare pentru zgomot.
Așa cum reiese din datele pe care le-am solicitat Gărzii de Mediu, planul de control a fost depășit în 2023 față de ceea ce s-a propus la început de an. Au fost controlate inclusiv primăriile din județ și operatorii economici care gestionează deșeurile, controale soldate cu două avertismente și o primărie amendată pentru gestionarea deșeurilor. Au fost verificate 22 de societăţi comerciale care operează balastiere/cariere/iazuri piscicole cu extracţie agregate și au fost aplicate șase amenzi pentru nerespectarea perimetrelor de exploatare. Trebuie precizat că fiecare comisar deține o aplicație GPS Map prin care se stabilesc cu exactitate coordonatele fiecărui perimetru.
Cele mai multe amenzi, 15 la număr, au fost aplicate operatorilor economici și persoanelor care colectează/valorifică/tratează deşeuri periculoase. Mai exact, s-a descoperit că se incinerează deșeuri. Alte trei amenzi au fost aplicate pentru gestionarea DEEE-urilor și două amenzi au fost aplicate unor agenți economici care operează pe șantiere, pentru poluarea aerului. În acțiunile de control, comisarii Gărzii de mediu au avut alături polițiști și jandarmi.