Inspectorii de mediu au efectuat controale in teritoriu si au descoperit o serie de nereguli.
Administratia locala a comunei Dragu a fost „premiata” pe parcursul acestui an de inspectorii Garzii de Mediu Salaj cu 17 „sanctiuni”. „Premiile” au fost acordate pe motiv ca Primaria Dragu nu a facut niciun demers pentru colectarea selectiva a deseurilor, desi a fost sesizata de nenumarate ori in aceasta privinta.
Reprezentantii Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Salaj au informat vineri Institutia Prefectului, in cadrul sedintei lunare a Colegiului Prefectural, ca activitatea de control din ultimele luni a institutiei s-a soldat cu aplicarea a nu mai putin de 16 avertismente si o amenda Primariei comunei Dragu. In urma controalelor repetate efectuate in cadrul administratiei locale Dragu, inspectorii Garzii au constatat ca Primaria este dezinteresata de mediul inconjurator. Mai exact, nu a indeplinit masurile impuse de legislatia in vigoare pentru colectarea selectiva a deseurilor. In urma aplicarii acestor sanctiuni, Primaria Dragu devine cea mai „premiata” administratie locala din Salaj de catre Garda de Mediu si va trebui sa aplice masurile impuse de legislatie privind colectarea deseurilor.
Balastierele – in vizorul inspectorilor
Potrivit „Raportului privind rezultatul verificarilor efectuate si a masurilor impuse prin actele de control pe linia salubrizarii cursurilor de apa, aductiuni de apa, canalizare, epurare, precum si verificarile in balastiere si caile de comunicatie a localitatilor” – prezentat de reprezentantii Garzii de Mediu, au fost verificati si agentii economici care au ca domeniu de activitate exploatarea nisipului si pietrisului pe raza judetului. In urma abaterilor constatate, inspectorii au aplicat un numar de cinci avertismente si o singura amenda.
Alti agenti economici care au ca obiect de activitate colectarea si epurarea apelor uzate au fost sanctionati cu doua avertismente si o amenda.
Totusi, Garda de Mediu Salaj a raportat in cadrul aceleasi intalniri ca in acest an s-a imbunatatit starea generala de salubritate a localitatilor si a cursurilor de apa, comparativ cu anii anteriori, a crescut rata de colectare selectiva a deseurilor, iar numarul sesizarilor primite pe adresa institutiei si a caror solutionare sunt de competenta administratiilor locale a fost unul mare. Acest lucru arata ca locuitorii judetului nu sunt bine informati cu privire la autoritatile carora trebuie sa se adreseze pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta.
Prefectul cere amenzi
In urma prezentarii Raportului si a problemelor discutate in cadrul sedintei de vineri, prefectul Filonas Chis a cerut reprezentantilor institutiilor responsabile cu aplicarea legilor menite sa apere mediul inconjurator sa aplice sanctiuni fara nicio ezitare, astfel incat oamenii sa devina responsabili fata de mediul in care traiesc si fata de consecintele pe care poluarea le are pentru viitor. Totodata, prefectul a solicitat sa se aplice masuri si pentru reducerea cantitatii de deseuri depozitate necorespunzator, dar si o colaborare mult mai stransa a autoritatilor in cauza cu primarii comunelor salajene.