Galiş şi Huluban au mai fost prin arest, dar justiţia nu i-a vrut după gratii

imagine-articol0_49332

 

 

 

În martie 2014, într-o acţiunea similară ca cea din acest weekend au fost retinute si aduse pentru audieri 25 de persoane din Sălaj şi din alte şapte judeţe, suspecte de săvârşirea infracţiunilor de delapidare, spălare de bani, evziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Tribunalul Sălaj a admis atunci propunerea Parchetului de pe lângă I.C.C.J. – D.I.I.C.OT. – Serviciul Teritorial Sălaj pentru arestarea preventivă a nouă dintre persoanele reţinute: Nicoară Pavel, Chira Sebastian Dacian, Dejeu Gheorghe Dorel, Galiş Ioan, Huluban Ioan, Boita Emil, Boer Vasile Valer, Biriş Gavril şi Baidoc Marinel.
Potrivit lui Liviu Bubuiug, procuror in cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj, gruparea de crimă organizată şi-a început activitatea în anul 2010, prejudiciul cauzat fiind de 5 milioane de euro.
În cauză exista suspiciunea că, începând cu anul 2010, pe raza mai multor judeţe au funcţionat societăţi de tip fantomă controlate de către suspecţi, acestea societăţi fiind folosite cu scopul de eluda bugetul de stat, sumele de bani obtinute în urma activităţilor de evaziune fiscală şi delapidare intrând în posesia membrilor grupării.
Aceste societăţi fantomă erau înfiinţate stop_coloana pe numele unor persoane cu o condiţie materială precară, în scopul deschiderii unor conturi bancare, obţinerii de carduri şi emiterii de facturi fiscale fictive în interesul societăţilor comerciale aparţinând liderilor grupului de criminalitate organizată.
După folosirea acestor societăţi de tip fantomă, membrii grupului cesionau părţile sociale către cetăţeni străini pentru a se acredita ideea că pasivul şi activul societăţilor au fost preluate de către aceştia din urmă, împreună cu evidenţa contabilă a acestor societăţi, care în realitate nu există, aceste cesiuni fictive fiind realizate pentru inducerea in eroare a organelor fiscale, reiese din comunicatul DIICOT.
Galiş Ioan şi Huluban Ioan sunt patroni ai firmelor de transport Eurocard 2000 şi Eurocard 2007 din Zalău. De la cele două firme se întindea reţeaua de inginerii financiare.
Prin anul 2001, cei doi au mai fost anchetaţi de procurori pentru trafic de combustibil în Serbia.