De cateva zile, pe batranul nostru continent s-a iscat galceava mare, generata de carnea de cal, care ar fi ajuns pe furis in Marea Britanie. Cum se stie, pentru englezi calul este tabu, asa cum vaca are acelasi regim in India sau porcul la arabi. Britanicii au sarit ca arsi, cand au constatat ca in produsele lor de ingurgitat s-a strecurat carne de pe urmasii lui El Zorab, ai lui Murgu, ori ai lui Bator din „Fefeleaga”. Asta in loc de carne de taurine, cu care sunt obisnuiti supusii Elisabetei a II-a. Supararea a fost atat de mare, incat, asa cum spuneam, a iscat freamat de la Atlantic pana dincoace de Carpati, acuzatii grave fiind aduse chiar romanilor, care, in general, sunt iubitori si crescatori de cai. Ceva, insa, s-a petrecut pe meleagurile noastre sau pe alte teritorii europene din moment ce englezii tipa ca din gura de sarpe. Oare vom sti vreodata unde? De-a lungul timpului am fost martorii mai multor asemenea stari de lucruri, intre acestea detasandu-se uleiul spaniol de „floarea soarelui” oferit consumatorilor dupa ce a fost „botezat” substantial cu…antigel, sau,mai recent, zecile de tone de grapefruit, pline de azotat, cu care am fost ademeniti sa ne delectam. Ca sa nu mai vorbim de pestele oceanic -tot mai ingrasat cu metale grele – ce ni se ofera cu multa larghete sa-l consumam, sau despre alcoolul metilic care, dezbracat de prima litera, se serveste cu multa ravna, nu pe sub mese, ci la sticle frumos etichetate.
Fata de toate aceste situatii, cred ca inlocuirea carnii de vita cu cea de cal in unele retete alimentare, n-ar fi o mare tragedie. Din cate stiu eu, consumul carnii de ca-baline nu genereaza impotenta, nici cresterea parului pe spinare. Noroc ca bietul El Zorab si bietul Murgu si neferi-citul Bator n-au stiut niciodata ca vor ajunge atat subiect de literatura cat si de apriga galceava continentala.