Furtul de arbori devine faptă penală

lemn furt

 

Riscă închisoarea cei care fură pădurile cu tirul, dar și cei care taie fără drept un braț de lemne. România pierde circa 6 hectare de pădure pe oră.

Furtul de arbori intră direct sub incidenţa legii penale, indiferent de prejudiciul cauzat, iar căruțele, camioanele sau tirurile cu care sunt transportaţi arborii tăiaţi ilegal vor putea fi confiscate. Noua formă a Codului Silvic a fost aprobată miercuri, 19 august, de Parlament cu unanimitate de voturi.

În baza noilor reglementări, avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn, tăierile la ras vor fi interzise în rezervațiile naturale, lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat, accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor și din drumurile forestiere, accesul cetățenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta, evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie.

De asemenea, sumele destinate pazei suprafețelor de pădure sub 30 de hectare vor crește cu peste 30 la sută.

„În ultimele săptămâni am solicitat, în mod repetat, colegilor mei din Parlament, să supună la vot în regim de urgenţă această lege, care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu mai stă la discuţii cu aceştia. Mă bucur că mesajul nostru a avut rezonanţă şi că parlamentarii au înţeles că protejarea pădurilor este o prioritate dincolo de interese şi calcule politice”, a afirmat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi co-iniţiator al proiectului de lege.

Ministerul Mediului a anunțat că va continua să implementeze măsurile asumate pentru protecţia pădurilor şi stoparea tăierilor ilegale. Printre acestea se numără și noul SUMAL (Sistem de Urmărire a MAterialelor Lemnoase), achiziţia sistemului de monitorizare cu hărţi satelitare, demararea studiului ştiinţific pentru identificarea şi punerea sub protecţie a 40.000 de hectare de păduri virgine şi consolidarea capacităţii gărzilor forestiere.

„SUMAL este o bază de date integrată care, atunci când funcționează cum trebuie, conține informații esențiale din domeniul silvic: ce se taie din păduri, unde se taie, unde pleacă lemnul, cine îl depozitează și cum este comercializat. La acest sistem sunt conectați obligatoriu toți actorii din domeniu, de la administratori de păduri, de stat și privați, organisme de control și operatori economici, până la simplul cetățean interesat de soarta pădurilor.

România a implementat un astfel de sistem încă din 2014, punând în practică Regulamentul European privind Comerțul cu Lemn. Ulterior, autoritățile au renunțat să mai plătească imaginile satelitare care ar fi permis urmărirea exactă și transmiterea de alarme către Garda Forestieră privind posibile tăieri ilegale. Chiar și Inspectorul Pădurii, aplicația care permitea oricărui cetățean să verifice validitatea unui transport de lemn, a rămas fără mentenanță în lipsa prelungirii contractului cu furnizorii ei. Sistemul trebuia să mai includă camere video montate la depozitele de lemn care să valideze automat transportul și să calculeze volumul de lemn, specia și locul de unde a fost tăiat. Respectivele camere nu au fost instalate nici până azi. Între timp, cei care taie ilegal au găsit portițe să păcălească SUMAL, astfel încât să poată fura cu documente false”, atrage atenția organizația internațională Greenpeace.

Potrivit Greenpeace, în România dispar fără acte peste 20 de milioane de metri cubi de lemn pe an, ceea ce înseamnă că pierdem 6 hectare de pădure pe oră.

Zilnic se înregistrează peste 60 de cazuri de tăieri ilegale de arbori.