Specialişti din domeniul medical şi psiho-social au organizat ieri o masă rotundă pe tema nocivităţii fumatului părinţilor asupra propriilor copii.
Cu prilejul Zilei Naţionale fără Tutun, marcată anual Centrul de Prevenire şi Consiliere Antidrog, in parteneriat cu Crucea Roşie, filiala Sălaj, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, a organizat o masă rotundă cu tema “Protejaţi copiii: nu-i lăsaţi să respire fumul dumneavoastră”. Valer Merce, cordonatorul CPECA Sălaj, a prezentat efectele fumatului pasiv asupra copiilor, reacţiile imediate şi implicaţiile pe termen lung asupra sănătăţii fumătorilor şi a atras atenţia asupra practicilor companiilor producătoare de tutun pentru a-şi atrage cat mai mulţi clienţi, in special adolescenţi.
Unul din doi elevi a pus ţigara in gură
Faptul că fumatul părin-telui are o influenţă asupra comportamentului adictiv al copilului a fost dovedit in urma unui studiu realizat de CPECA in randul adoles-cenţilor din judeţul nostru. “Dintre adolescenţii chestio-naţi, aproape jumătate, respectiv 47,4 la sută, au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii. Mare parte dinre cei care fumează provin din familii in care se fumează. Astfel, 32,6 la sută au mame care fumează, 44,2 la sută au taţi care fumează, 23,2 la sută au fraţi care fumează şi 38,4 la sută au prieteni care fumează. Faptul că ei inşişi consumă tutun, ii determină pe unii părinţi să fie toleranţi cu consumul de tutun al adolescenţilor. Adolescenţii ai căror părinţi sunt mai toleranţi sunt mult mai tentaţi să consume tutun faţă de cei cărora părinţii le-ar interzice acest lucru.
CPECA impreună cu partenerii din domeniul medical au demarat proiectul “Copilul tău te priveşte” care are ca scop informarea viitoarelor mame cu privire la riscurile ce derivă din consumul de tutun, alcool şi plante etnobotanice.