E vremea fructelor de padure. A unor fructe: a zmeurii si a afinelor. Citeam in presa ca 95 la suta din productia de fructe de padure a tarii merge in strainataturi. Anul trecut, Directia Silvica Salaj a incasat sume frumoase din exportul de fructe de padure. L-am contactat pe Danut Fogosi, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Salaj, pentru a afla in ce stadiu se afla centrele de colectare a fructelor de padure din judet si ce noutati au survenit in procesul de achizitionare in acest an. Cele doua centre de colectare din Simleu Silvaniei si Zalau sunt pregatite pentru a prelua marfa din intreg judetul. ^In acest an, silvicii salajeni vor colecta doar porumbe si macese. Avem un plan de 160 de tone de fructe de padure atat pentru intern, cat si pentru export. Asta nu ne impiedica sa atingem recordul din 2008, cand am recoltat si expediat 200 de tone. S-au facut bani frumosi pe fructele de padure^, afirma Fogosi. Si ca totul sa mearga struna, in judet au fost infiintate peste 100 de puncte de achizitie a fructelor de padure, in fiecare comuna si in satele unde culegatorii de porumbe si macese au pondere mai mare. Fructele ajunse la cele doua centre de colectare sunt sortate, se racesc, se congeleaza, apoi din nou sunt sortate, impachetate in cutii de carton si sunt expediate catre beneficiari, fie ei interni sau externi. ^Deocamdata nu s-a stabilit pretul pe kilogram la achizitia de fructe de padure, dar cu certitudine el va fi mai mare decat anul trecut. Pentru populatia care nu are alte surse de venit, sau surse minime, perioada de recoltare a fructelor de padure este una oportuna pentru a mai imbunatati bugetul familiei. Achizitionam porumbe si macese in cantitati nelimitate^, a spus in incheiere Fogosi.
Fructele de padure, oportunitate pentru a va rotunji bugetul
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...