De mai bine de 20 de ani de la aparitia primei legi a fondului funciar (Legea nr.18/1991) pamantul a fost si inca mai este un mar al discordiei, o continua pricina de poticnire. La sedinta Comisiei Judetene de Fond Funciar, de vineri, sedinta la care a participat pentru prima data si prefectul judetului, Filonas Chis, problemele au fost multe, care de care mai intortocheate, pentru ca legile funciare insele nu sunt in masura sa le clarifice. Urmasii grofilor inca mai solicita terenuri agricole si forestiere, ca de pilda la Mirsid. Fostii proprietari de paduri din comuna Somes Odorhei reclama ca nu si-au primit intreaga suprafata, iar 241 de cetateni din Cehu Silvaniei si satele din imprejurimi ravnesc la cele 134 de hectare de luciu de apa de la ferma piscicola situata in parte de nord a orasului. In cele ce urmeaza ne vom opri la acest ultim caz mai ales ca exista precedente in ceea ce priveste distrugerea prin lichidare a bunurilor fostelor CAP-uri, Agromecuri, SMA-uri etc.
Comisia Judeteana de Fond Funciar, intrunita vineri, a analizat cererea celor 241 de proprietari constituiti in Asociatia Piscicola Cehu Silvaniei si a ajuns la concluzia ca retrocedarea terenului se poate face numai conform hotararii instantei judecatoresti. Asta insa i-a nemultumit pe mai marii asociatiei, in special pe presedintele acesteia, Dumitru Perse. Prefectul Filonas Chis a recomandat membrilor comisiei sa puna in aplicare, fara ezitari, hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila. Pentru o mai buna intelegere a situatiei prezentam cateva date de referinta din geneza si existenta Fermei piscicole din Cehu Silvaniei. Pe o suprafata mlastinoasa din partea de nord a orasului s-a amenajat in anul 1983 o ferma piscicola cu sapte bazine. Terenul apartinea statului, dupa ce fusese colectivizat in 1962 de la cetateni. Dupa 1989 si mai ales dupa anul 2000 cand a aparut faimoasa Lege nr. 1 (Legea Lupu) care prevedea restituirea integrala, fosii proprietari ai terenurilor mlastinoase au revendicat suprafata de 134 de hectare pe care acum se afla luciu de apa, adica bazinele piscicole. Nici una dintre cele patru legi funciare aparute dupa 1990 nu permite retrocedarea amenajarilor piscicole, ciupercariilor, culturilor de hamei etc. Si instanta a tinut cont de aceasta prevedere. Dovada ca in hotararea judecatoreasca se admite retrocedarea celor 134 de hectare, dar nu pe vechiul amplasament, asa cum cereau fostii proprietari. Comisia locala de fond funciar din Cehu Silvaniei avea obligatia sa puna la dispozitia celor 241 de fosti proprietari suprafata de 134 de hectare pe alt amplasament. Insa, mai marii asociatiei nu vor decat amenajarea piscicola, contrar dispozitiei instantei. Asta pune in incurcatura atat Comisia Locala de Fond Funciar din Cehu, cat si Comisia Judeteana de Fond Funciar. Ele ar putea fi sanctionate pentru ca nu pun in aplicare o hotarare judecatoreasca.
ComisiaJudeteana de Fond Funciar a recomandat Comisiei Locale de Fond Funciar din Cehu Silvaniei sa faca doua oferte de terenuri membrilor Asociatiei Piscicole, iar daca nici acestea nu vor fi acceptate, cei 241 de solicitanti vor fi propusi pentru despagubiri prin Fondul Proprietatea. Este o recomandare conform cu legislatia in vigoare, care vine sa atenueze unul dintre cele mai inversunate conflicte de natura funciara din Salaj.
Fostii proprietari cer pamantul, dar vor Ferma piscicola din Cehu
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...