Dupa ce au lucrat multi ani in conditii de munca foarte grele, sute de fosti angajati ai intreprinderii de armaturi     IAIFO Zalau nu pot iesi la pensie, desi ar putea beneficia de acest drept odata cu intrarea in vigoarea a noilor modificari la legea pensiilor cu privire la reducerea varstei de pensionare pentru cei care au lucrat in grupa I de munca. Acestia au nevoie de documente care sa arate faptul ca au lucrat in grupa I de munca pentru stabilirea dreptului la pensie de catre Casa Judeteana de Pensii Salaj, insa nu pot intra in posesia lor, deoarece, dupa inchiderea fostei fabrici de armaturi au fost dati afara toti angajatii, iar firma care a cumparat fabrica nu a preluat si arhiva celei inchise.

Dinu Patriciu a lasat

fara loc de munca

900 de persoane

Fosta fabrica de armaturi din fonta si otel a fost cumparata in 2004 de Rominserv Valves, subsidiara Rompe-trol, companie detinuta la acea vreme de Dinu Patriciu. Fabrica a fost lichidata voluntar, iar activele au fost vandute ulterior catre Rompetrol. Lichidarea a impus disponibilizarea tuturor angajatilor, in numar de 1.250 la acea vreme. O mica parte dintre ei au fost reangajati la Rominserv Valves IAIFO. Armatura a fost cea mai mare fabrica din Zalau. 7.200 de persoane lucrau in anul 1990 la Armatura, iar in anul 2013, in fabrica mai lucrau doar 360 de angajati.

Senatorul Gheorghe Pop

o ia la intrebari

pe Mariana Campeanu,

ministrul Muncii

Senatorul salajean PSD, Gheorghe Pop, a adresat o intrebare ministrului Muncii, Mariana Campeanu, cu privire la posibilitatea ca arhiva IAIFO sa       fie preluata de Casa Judeteana de Pensii, care ulterior sa poata elibera documentele de care au nevoie fostii angajati, insa nu a primit pana acum un raspuns.

Florian But, director adjunct al Casi de Pensii Salaj, ne-a declarat ca acest lucru este imposibil. „Casa de Pensii nu poate emite documente pe care tot ea sa le valorifice, pentru ca este in incompatibilitate. Noi doar verificam ca documentele sa fie in raport cu cerintele legii. Nu putem sa-i ajutam decat prin propuneri de modificare a legii arhivelor, ca unele societati arhivistice sa poata prelua baza de date si sa o valorifice, ceea ce am si facut. Este Legea 138, care a intrat in vigoare anul trecut, care modifica Legea 16/1996 a arhivelor, si care da posiblitatea unor societati sa preia arhivele unor firme care au falimentat si sa elibereze documente”, a explicat adjunctul Casei de Pensii.

Firme de eliberare

de documente

Pentru ca Arhivele nationale s-au plans ca nu dispun de personal suficient pentru eliberarea adeverintelor, legislatia a fost modificata astfel incat societatile co-merciale autorizate sa presteze astfel de activitati pot elibera aceste documente. Conform prevederilor Legii 16/1996 a Arhivelor Nationale, modificata prin Legea 138/2013, „in cazul declararii falimentului, in conditiile legii, a unui creator de documente, fara ca activitatea acestuia sa fie continuata de altul, documentele cu valoare istorica se preiau de Arhivele Nationale, iar documentele cu valoare practica, in baza carora se elibereaza copii, certificate si extrase privind dreptu-rile referitoare la stagiile de cotizare la asigurarile sociale ale cetatenilor, se predau, pe baza de contract, operatorilor economici autorizati in prestarea de ser-vicii arhivistice”, se arata in textul de lege. Societatile autorizate sa presteze servicii arhivistice pot prelua baza de date, pe baza de contract, si, la cerere, pot elibera documentele necesare fostilor angajati. La Arhivele Nationale exista o lista cu societatile autorizate sa presteze servicii arhivistice. Documentele se elibereaza contra cost.