Compania Forsacom, una dintre cele mai importante companii sălăjene din domeniul construcțiilor civile, a împlinit în aceste zile trei decenii de la înființare, trei decenii în care s-au prețuit curajul, perseverența, dorința de a lăsa în urmă ceva bun, frumos și util comunității.
Pornind de la zero în 1993, echipa-familie Forsacom a crescut, s-a perfecționat și i-a adunat acum la moment festiv pe toți cei care și-au pus amprenta asupra (deja) trecutului companiei, ajutând-o să devină un actor important al economiei locale.
Fondatorul Forsacom, Mihály Forgács, împreună cu fiul său Róbert Forgács și ginerele Kupás Jácint, i-au invitat, vineri, pe toți angajații, colaboratorii și partenerii de afaceri la o cină festivă, la Brilliant Parc Zalău, pentru a-și spune povestea celor 30 de ani de muncă, dar și pentru a celebra viitorul companiei.
Oaspeții au fost întâmpinați cu multă căldură sufletească de cei trei lideri ai companiei, în semn de respect pentru tot ce înseamnă pentru familia Forsacom.
Motivul ne-a fost dezvăluit în deschiderea evenimentului – Forsacom este o moștenire bazată pe tradiție și principii onorabile. Respectul și echipa sunt fundamentul succesului Forsacom. O afacere care crește și se dezvoltă de 30 de ani, tradiția fiind o busolă.
Valorile, echipa și angajamentul față de parteneri rămân constante în viitor, alături de muncă. S-a ridicat paharul ”pentru tradiție, pentru respect, pentru o echipă excepțională, o echipă beton, pentru valorile construite și pentru bancurile cu zidari auzite în acești 30 de ani, dar și pentru viitorul Forsacom. Pentru construcții remarcabile în viitor”.
Mihály Forgács, omul care a pornit de la nimic și lasă o moștenire sănătoasă
Fondatorul Forsacom, Mihály Forgács, a fost cel care a construit beton o afacere pornid de la nimic, după cum însuși a dezvăluit invitaților. Mare parte din viața sa a trăit-o muncind și crescând echipa Forsacom, ca pe un prunc din fașă. A pus gaj curajul, sănătatea, sudoarea frunții, mintea strălucită. La începuturi, n-a avut nici măcar încredere în reușită, dar a riscat încercând. Nu s-a dat bătut nici măcar atunci când nu prea existau șanse de a răzbi crizei financiare. Azi, Forsacom se transformă într-o companie care va inova construcțiile și, cel mai important, viitorul ei este în mâinile noilor generații Forgács.
”Când mă uit înapoi la cei 30 de ani care au trecut, mă gândesc că sunt 30 de ani din viața mea. Sunt lucruri pentru care 30 de ani sunt insuficienți, sau sunt lucruri care în 30 de ani se pot face. Am pornit la drum în 1993, am început foarte, foarte timid, ăsta este adevărul, cu încredere în reușită aproape de zero! De ce spun asta? Pentru că a fost o lipsă totală de finanțe, lipsă de mijloace de transport, aveam doar mașina personală, nicio lucrare contractată, niciun angajat, niciun utilaj! Nici măcar utilaje de mână! Și, totuși, am pornit la drum! Din primul moment al activității mele m-am concentrat pe calitatea lucrării pe care urma să o realizăm, pe seriozitate și disciplină la locul de muncă. Încet, încet, cu perseverență și încăpățânare din partea mea, în jurul anului 2000, am reușit să înființez două echipe. A fost un pas important. Până în 2005-2006, am mai angajat muncitori și am fost nevoit să angajez un inginer. Așa s-a mărit echipa. Ulterior, i-am cooptat și pe ginerele meu Jácint și pe fiul meu Robert, care atunci terminase facultatea de construcții. Cu toate că au fost perioade dificile în acești ani, au fost momente critice mai ales în perioada crizei economice din 2008-2010, am reușit să trecem cu bine fără să se șubrezească construcția noastră Forsacom. Pentru că, atunci când ai temelie, când există o fundație sănătoasă, poți trece peste multe obstacole și greutăți. A rămas în picioare și firma, și familia! Mulțumesc familiei mele, ginerelui meu, care duc mai departe moștenirea și valorile în care credem. Ei creează ceva nou și pun bazele viitorului companiei și eu mă bazez pe asta și am încredere. Mulțumim angajaților noștri fără de care nicio clădire, dar nici compania noastră n-ar fi complete. Sunt recunoscător clienților noștri și partenerilor care ne-au susținut în acești ani și au avut încredere în noi! 30 de ani nu sunt de ajuns să realizăm tot ceea ce ne-am propus. De aceea, azi, vă mulțumim pentru trecut și sărbătorim viitorul, familia și echipa noastră. Ei sunt inimia Forsacom care continuă să bată. Încă o dată, Mulțumesc!”, a spus cu glasul plin de emoție fondatorul Forsacom, Mihály Forgács.
Róbert Forgács: ”Primii 30 de ani, doar o piatră de hotar în călătoria noastră lungă și de succes”
Róbert Forgács, inginerul care duce mai departe povestea Forsacom, având alături pe sora și cumnatul său, a mărturisit că au crescut odată cu afacerea. A primit cele mai valoroase exemple de la tatăl său, printre care respectul față de client, față de cuvântul dat. Totodată, spune că va continua călătoria, o vor duce în noi etape de dezvoltare și va fi o poveste de succes.
”Mă bucur că suntem în număr așa de mare astăzi și vă mărturisesc că toți ați contribuit la dezvoltarea companiei noastre. Vă mulțumim pentru tot sprijinul de care ați dat dovadă în anii de activitate Forsacom și sunt onorat să fac parte din acest club select. Eu, la fel ca și sora mea, am crescut împreună cu Forsacom. Avem multe amintiri din perioada în care și eu, și Forsacom, eram mai tinerei. Eram în liceu, în anii 90, dimineața Ajunului de Crăciun. A venit tata, m-a ridicat din pat și a spus că avem treabă. Am mers la un client, am sudat și am montat poarta. Am mers acasă, am luat cina și am apoi am ieșit în oraș cu prietenii. Planul meu fusese altul, desigur. În acea dimineață mă întrebam de ce a trebuit să muncim în ziua respectivă. Dar astăzi știu răspunsul – lucrarea trebuia terminată în ziua respectivă; așa a fost promis și omul se cunoaște după cuvântul dat. Mi s-a întipărit în minte acest mesaj și am urmărit asta atât ca echipă, cât și ca familie, la Forsacom. În cei 30 de ani, ne-am confruntat cu multe provocări, dar am reușit să construim și o afacere solidă care are viitor. Acesta este un merit pentru întreaga echipă, nu doar al conducerii companiei, și mulțumesc tuturor angajaților noștri pentru munca depusă. Azi vorbim și despre viitor, nu doar despre trecut. Ne vom confrunta cu provocări și mai mari în următorii 30 de ani. Inovația este cuvântul cheie la care vom alinia proiectele noastre viitoare. Vom ține pasul cu evoluția tehnologiei și ne vom continua misiunea pentru a oferi întotdeauna partenerilor și clienților noștri cele mai bune soluții. Scopul nostru nu este doar să creăm clădiri frumoase și funcționale, ci să realizăm proiecte atemporale, utile pentru comunitate și pentru mediul nostru. Vom continua să planificăm și să construim împreună în anii următori, fiindcă noi credem în această construcție. Primii 30 de ani sunt doar o piatră de hotar în călătoria noastră lungă și de succes. Vă mulțumim încă o dată tuturor!”, a spus Róbert Forgács.
Premii și diplome pentru angajați
După trei decenii, filozofia companiei sălăjene rămâne aceeași: pasiune pentru lucrurile bine făcute. Mărturie stau sutele de proiecte finalizate, de la biserici, clădiri de patrimoniu, grădinițe, școli, centre de îngrijire, case familiale, până la proiecte de tip industrial, precum hale sau platforme. Compania dispune de resursele umane și tehnologice necesare pentru a transforma orice proiect într-unul de succes. Inginerii, specialiștii și personalul de execuție familiarizat cu cele mai noi tehnologii sunt gata să transforme un vis în realitate. Unii dintre angajați au crescut și ei, și copiii lor, odată cu Forsacom. I-am cunoscut și noi, altfel decât în salopetă, pe șantier, mânuind utilaje sau unelte de lucru. La evenimentul aniversar, au fost premiați Oamenii care au scris povestea și fără de care Forsacom n-ar fi la fel cum e azi.
Molnar Lorincz, omul cu mâna de aur și preferatul clienților, de 22 de ani în echipa Forsacom; Molnar Andras, omul care organizează foarte bine, de 22 de ani în Forsacom; Szekely Istvan, omul care stinge lumina, omul cu cele mai multe zile de concediu neefectuate, de 20 de ani în echipa Forsacom; Fazakaș Laszlo, șeful de echipă cu mâna de fier și cel mai bun macaragiu, de 17 ani în echipa Forsacom; Tonko Andras, omul care ridică montatul gresiei la nivel de artă; Hunor Istvan, de 4 ani la Forsacom, dar a ajuns șef de echipă în doar 6 luni, Mihály Forgács, omul fără de care n-ar exista familia Forsacom, de 30 de ani.
Toți angajații firmei au fost recompensați de conducere cu diplome și premii, nu doar cei care s-au remarcat de-a lungul anilor în familia Forsacom.
Vasile Pădurean: ”Dacă vrem să construim ceva durabil dincolo de pereți, ziduri sau altceva, să construim sănătatea business-urilor”
În cadrul evenimentului, au fost invitați să împărtășească experiența lor în parteneriatul cu Forsacom Nicolae Fazakas, viceprimarul municipiului Zalău, și Dr. ec. Vasile Pădurean, managerul grupului Universal. Ambii, în calitate de beneficiari ai lucrărilor Forsacom în câteva proiecte de anvergură, printre care și centrul Aquarel.
Viceprimarul Fazakas a mărturisit că Zalăul se dezvoltă prin acești întreprinzători care o iau de la zero și care, prin muncă și perseverență, ajung la acest nivel. La începuturile carierei sale a fost angajat ca economist la o firmă de construcții, drept pentru care este familiarizat cu specificul acestui domeniu. Forsacom s-a adaptat schimbărilor vremii, sunt cu adevărat o echipă unită, au o poveste de succes. Toate acestea pentru că ”au avut întotdeauna o relație corectă față de clienți și față de angajații lor. Acesta este un lucru de respectat! Ca reprezentant al autorității publice locale, le mulțumesc în nume propriu, în numele Primăriei Zalău și al comunității, pentru tot ceea ce fac, pentru ca municipiul nostru să fie mai frumos. În municipiul nostru putem admira mai multe obiective care au fost construite de Forsacom: grădinițe, locuințe, clădiri de birouri, un centru spa în centrul Zalăului și putem spune că acestea dau o culoare frumoasă municipiului nostru. La mulți ani și la cât mai multe aniversări!”, a precizat reprezentantul administrației locale.
Doctor în Economie, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie Sălaj, dar și unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri ai Sălajului, Vasile Pădurean a ținut să sublinieze că a venit momentul să se vorbească mai mult și despre cei care lasă în urma lor ceva palpabil. Iar fără proiectanți și constructori nu funcționează celelalte domenii de activitate. La Forsacom există dintotdeauna prudență și seriozitate, iar asta denotă sănătatea business-ului.
”În 50 de ani, am văzut că acest oraș, dintr-un sat, dintr-o comună, s-a transformat în ceea ce se vede astăzi. Și m-am întrebat, venind spre această aniversare, cu cine ne întâlnim? Dacă mă uit în sală, vă cunosc pe majoritatea. Dar ceea ce fac acești oameni în fiecare zi, familia Forgács, de 30 de ani, una din primele care au pus temelia municipiului, mi se pare o misiune nobilă. Nu există centimetru de pe Terra în care o firmă de construcții să nu-și pună amprenta, fie ea și gazon sau gard. Foarte rar vorbim despre noi, cei care, de-a lungul anilor, punem ceva palpabil în picioare. Poate că avem o anumită reținere. Sunt oameni care, de fapt, muncesc și vorbesc mai puțin. Așa se întâmplă și cu familia Forgács. Apreciez foarte mult activitatea firmelor de construcții, eu de 30 de ani construiesc, mai mult sau mai puțin. În ultimul an am construit mai mult. Am avut fericirea să lucrez și cu firma Forsacom. Nu este chiar întâmplător și nu este dat oricui să facă construcții. Dumneavoastră, cei de față, chiar dacă nu sunteți firme doar de construcții, aveți tangențe nemijlocite cu aceste firme. Vrând, nevrând, participați la edificarea multor lucruri în municipiul Zalău și județul Sălaj! De cele mai multe ori, ceea ce văd proiectanții și constructorii este mult mai mult decât vedem noi, beneficiarii, cei care dorim și avem o idee să punem ceva în picioare. Ar trebui să apreciem că, orice gândim noi în materie de construcții, vine cineva și pune în operă ideea noastră. Vreau să vă împărtășesc și experiența noastră. Ne-am dorit să construim clădirea Aquarel – antreprenor general Forsacom – într-un an. Minte de economist. Cu prudența și seriozitatea lor, asta am admirat la ei, mi-au spus că nu putem într-un an, pentru că suntem câteva firme și, în final, am fost 17 care am lucrat pe acest obiectiv. Și vă apreciez, fără să vă laud, știți să vă puneți termene cu rezerve, lucrează cu prețuri rezonabile, lucrează cu prețurile pieții de regulă. Ce m-a impresionat la familia Frosacom și Forgács a fost seriozitatea, căldura cu care abordează orice fel de subiect. Nu i-am văzut niciodată strigând, nu i-am auzit niciodată înjurând, ori pe șantiere mai dai cu câte ceva că plouă de sus. E o calitate de bună creștere a acestei familii! Și eu sunt într-un business cu familia și simt că încep să mă pregătesc să mă retrag ca să nu spun altceva. Admir modul în care o face Mihai cu familia lui. Cred că asta-i baza societății – dacă vrem să construim ceva durabil dincolo de pereți, ziduri sau altceva, este să construim sănătatea business-urilor. Afacerea dumneavoastră se datorează seriozității cu care abordați activitatea de zi cu zi. Vă mulțumesc că mi-ați dat șansa să vorbesc, sunt onorat să mă pot adresa unor oameni care construiesc și fac ceva, la propriu. Poate o să-mi fie dor de asemenea momente în anii ce urmează, sper ca firmele să aibă curaj să spună da, suntem de 20, de 30 de ani în piață. E o șansă să ne vedem, să ne cunoaștem și dincolo de șantier și dincolo de șalopetă. Felicit familia Forgács, felicit întreaga echipă cu care mi-a fost drag să colaborez în cei 1 an și aproape 7 luni. La cât mai mulți ani, Forsacom!”, a spus Vasile Pădurean.