Numărul sălăjenilor care işi caută de lucru in străinătate s-a dublat intr-un an.
La nivelul judeţului Sălaj, numărul aplicanţilor care işi caută online un loc de muncă in străinătate s-a dublat in 2010 faţă de 2009. „Peste 1000 de candidaţi au aplicat pentru joburi in străinătate prin intermediul ofertelor de pe myjob.ro”, precizează Adela Rapeanu, expert in comunicare. Pe piaţa locală, oferta este sub orice critică. Locuri de muncă puţine şi prost plătite. Oferta a scăzut la jumătate in mediul online pentru joburile in ţară. Şi aplicaţiile candidaţilor cu domiciliul in Sălaj s-au injumătăţit. Cele mai căutate joburi sunt in domeniul vanzări, IT, marketing, bănci, finanţe, secretariat. Iar cererea este in completă discordanţă cu oferta, care vine pe piaţă cu locuri de muncă pentru necalificaţi.
In topul căutărilor sunt hotelurile şi restaurantele
Cele mai multe aplicaţii ale candidaţilor din Sălaj s-au indreptat in 2010 către domeniile restaurant/hoteluri/catering, turism, agricultură/silvicultură/ pescuit, arhitectură construcţii/amenajări, serviciu clienţi, alimentaţie/comerţ, asistenţă socială, transport, educaţie/training, medical/farmacie. Topul locurilor de muncă preferat de către sălăjeni este uşor modificat faţă de cel din 2009, cand cele mai căutate joburi au fost in domeniul turism iar pe locul zece al clasamentului se situa asistenţa socială. Acum doi ani sălăjenii erau interesaţi şi de domeniul inginerie/tehnologie.
Tinerii sunt cei mai activi căutători de joburi
Conform statisticilor furnizate de către site-ul de recrutare Myjob, modificări s-au produs in Sălaj şi la nivelul segmentelor de varstă şi experienţă. Dacă in anul 2009, cei mai puţin interesaţi să-şi găsească un loc de muncă erau tinerii fără experienţă, urmaţi de cei cu 5-10 ani de experienţă, in ultimul an situaţia s-a schimbat radical. IAceste categorii se află acum pe primele locuri la aplicaţii trimise in ultima perioadă pe pagina online de recrutare. Pe locul doi se siuează cei cu peste zece ani pe piaţa muncii şi tinerii cu experienţă de unu-trei ani şi trei-cinci ani. In ultimii doi ani, in Sălaj, două treimi dintre cei care au aplicat online pentru un loc de muncă au fost bărbaţi.