Fondul de creditare si mai multe masuri de garantare a imprumuturilor intra in functiune in beneficiul agricultorilor. Asta pentru ca legislatia fondului de microcre-ditare destinat fermierilor a intrat in vigoare prin publicarea sa in Monitorul Oficial.
Potrivit ultimelor informatii, bugetul fondului este de 300 de milioane de lei si va fi pus la dispozitia unor institutii bancare sa acorde fermierilor credite pe o perioada de pana la zece ani. Prin acor-darea acestei forme de sprijin, Executivul spera ca vor fi infiintate cel putin 1.000 de ferme de familie.
Pentru acordarea de microcredite pentru realizarea de obiective de investitii in domeniul agricol neeligibil pentru finantarea prin Programul National de Dezvoltare Rurala, suma maxima este de pana la 15.000 de euro. Pentru acordarea de microcredite fermelor de familie, be-neficiari ai masurilor de investitii pentru asigurarea contributiei proprii la finantarea proiectelor de investitii in domeniul agricol cu o valoare eligibila de pana la 125.000 de euro, suma maxima este de 75.000 de euro pe beneficiar. Mai mult, pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea productiei agri-cole se pot obtine pana la 25.000 de euro pe beneficiar. Termenul maxim de restituire a banilor este de 10 ani, iar perioada de gratie acordata de institutiile selectate pentru beneficiarii de microcredite este intre 1 si 3 ani, in functie de specificul proiectului de investitii.
Garantarea creditelor acordate in sectorul agricol din fondurile Ministerului Agri-culturii vizeaza garantii de pana la 50 la suta la creditele contractate de pe piata pentru achizitia de terenuri agricole. Masura va sprijini cresterea suprafetelor exploatatiilor agricole, prin incurajarea achizitiei de catre arendasi de la proprietari, pana la 1.000 de hectare.
Potrivit legislatiei, garantia va acoperi maximum 50 la suta din valoarea credi-tului. Se va credita maximum 90 la suta din valoarea tranzactiei, diferenta fiind contributia cumparatorului. Altfel spus, pentru un teren care costa 10.000 de euro, fermierul trebuie sa vina doar cu 1.000 de euro.
Fondul de creditare pentru agricultori devine viabil
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...