In data de 18.05.2020, a avut loc sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj, care s-a desfasurat sub conducerea Prefectului judetului Salaj, Marcel Virgil turcas, ca urmare a confirmarii de catre IDSA Bucuresti a noului focar de Pesta Porcina Africana (PPA) la porci domestici, la o exploatatie din localitatea Nusfalau. in acest sens, a fost aprobat un plan de masuri pentru combaterea pestei porcine africane la porcul domestic, la nivelul acestei localitati din judetul Salaj.
Astfel, incepand cu data de 15.05.2020 a fost stabilita o zona de protectie in jurul focarului din localitatea Nusfalau cu o raza de 3 km, incluzand localitatile: Nusfalau, Bilghez si Zauan (partial). De asemenea, s-a stabilit o zona de supraveghere in jurul focarului din localitatea Nusfalau, cu o raza de 10 km, incluzand localitatile: Ip, Cosniciu de Sus, Cosniciu de Jos, Zauan (partial), Marca (partial), Zauan Bai, Pusta, simleu Silvaniei, Cehei, Maladia (partial), Uileacu simleului, Cristelec, Carastelec, Drighiu, Aleus, Halmasd (partial), Cerisa (partial), Plopis (partial), Boghis, Bozies si Huseni din Jud. Salaj.
Au fost stabilite restrictii privind miscarea animalelor din zona de protectie. Este restrictionata in conformitate cu Directiva nr.60/2002 transpusa in legislatia nationala prin Ordinul ANSVSA nr.99/2006, privind controlul pestei porcine africane astfel:
Deplasarea si transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu exceptia cazului in care sunt avizate de autoritatea veterinara locala. Aceasta interdictie nu trebuie aplicata tranzitului porcilor pe sosea sau pe calea ferata, daca tranzitul se face fara descarcare sau oprire; poate fi acordata o derogare in cazul porcilor destinati taierii, care provin din exteriorul zonei de protectie si se indreapta spre un abator situat in zona mentionata anterior pentru taiere imediata.
Niciun animal domestic nu poate intra sau parasi o exploatatie fara autorizarea autoritatii veterinare locale.
Orice imbolnavire sau mortalitate se va anunta la DSVSA Salaj, iar animalele sau cadavrele se vor izola pana la investigarea, interventia, recoltarea – afluirea de probe si dispunerea masurilor de catre autoritatea veterinara.
Unitatile Locale de Sprijin (UAT) din zona de restrictie si nu numai vor intreprinde de urgenta urmatoarele:
– interzicerea organizarii de targuri de animale, aglomerari de animale, expozitii sau orice alte evenimente care implica miscarea animalelor, in special a porcinelor;
– la intrarile si iesirile din gospodariile populatiei care detin porci se vor instala dezinfectoare individuale;
– se vor intreprinde campanii de informare a crescatorilor, cu privire la: evolutia pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restrictiile impuse, implementarea de norme minime de biosecuritate pentru crescatori de suine, alte masuri de prevenire a raspandirii si combatere a bolii;
– actualizarea listei cu personalul (15-25 persoane) nominalizat pentru interventia in teren in caz de boli majore; stocurile de materiale, echipamente si utilaje necesare interventiei in teren in caz de boli majore (ex; salopete, cizme, lopeti, galeti, saci, maturi, remorca, incarcator – buldoexcavator, generator curent, etc.).
Planul de masuri se aplica in functie de evolutia bolii, respectiv se poate modifica in functie de necesitatile identificate pe parcursul implementarii masurilor.
Marcel Virgil turcas, presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Salaj, se va asigura de respectarea normelor incluse in planul de masuri si totodata face apel catre crescatorii de animale din zonele afectate, sa respecte indicatiile, cu responsabilitate si atitudine preventiva.