Guvernul va declansa, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Inspectia Muncii, in semestrul al doilea al acestui an, o serie de controale la firme, in cadrul unui proiect-pilot, pentru identificarea muncii la negru si a cazurilor de evaziune fiscala, noteaza Mediafax. Proiectul a fost asumat de Guvern in negocierile cu delegatia Fondului Monetar International (FMI) si a fost inclus in         scrisoarea de intentie transmisa deja la Washington. Situatia a fost determinata de slaba colectare a veniturilor in ultima jumatate a anului 2013, iar autoritatile considera ca aceasta lipsa de performanta nu se datoreaza reorganizarii ANAF, ci firmelor care produc evziune fiscala. Pe aceste considerente, Guvernul Romaniei si-a luat angajamentul in fata FMI ca va aloca resurse suplimentare pentru monitorizarea „mai stricta” a numarului de companii nou inregistrate, a activitatilor de declarare si plata, a stocului si fluxului de arierate, dar si a numarului de inspectii efectuate.
„Vom desfasura un proiect-pilot de conformare structurala care va viza munca neinregistrata (la negru) si evaziunea fiscala, in concordanta cu UE a Modelului de Gestionare a Riscurilor de Conformare. Procesul va fi lansat printr-un comunicat de presa care va prezenta publicului proiectul pana la finele lunii mai 2014. Con-       troalele, care vor fi organizate impreuna cu Inspectia Muncii, se vor desfasura in a doua jumatate a anului 2014. Se preconizeaza ca proiectul sa conduca la sporirea conformarii voluntare si sa reduca evziunea pe segmentul muncii si sa aiba loc o constientizare la nivelul intregii tari cu privire la aspectele aferente”, este angajamentul Guvernului.
Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj ne-au declarat ieri ca nu au primit un comunicat oficial in acest sens si odata ce vor avea informatii cu privire la posibile controale de acest gen in judetul nostru le vor da publicitatii.stop_coloana

Inspectorii ITM au dat amenzi

in valoare de 40.000 de lei

pentru „munca la negru”
Continuand activitatile lunare de control, inspectorii ITM Salaj au gasit si in februarie nereguli in ceea ce priveste munca la negru si nu numai. Potrivit unui comunicat de presa trimis de catre reprezentantii institutiei, „in domeniul relatiilor de munca au fost controlati 183 de agenti economici”. „La patru angajatori au fost identificate cinci persoane care lucrau fara forme legale de angajare, fiind sanctionati contraventional cu amenzi in valoare totala de 40.000 de lei”, mai transmit reprezentantii ITM Salaj. Alti doi agenti economici au fost sanctionati cu amenzi totale de 4.500 de lei pentru „nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara si repausul saptamanal”.
În domeniul sanatatii si securitatii in munca s-au controlat 95 de unitati, iar amenzile aplicate ajung la suma de 16.000 de lei. Principalele deficiente constatate sunt, dupa cum precizeaza inspectorii din cadrul ITM Salaj, „nerespectarea termenului legal privind comunicarea si cercetarea evenimentului in urma caruia s-a produs accidentul de munca; lipsa materialelor de instruire in domeniull SSM sau neprezentarea documentelor solicitate la control”. Semn ca unii angajatori salajeni nu sunt stresati atunci cand inspectorii ITM le solicita documentatia pe care ei o considera necesara.