Fondul Monetar Internaţional ameninţă Guvernul că nu va aloca cea de a şasea tranşă dacă nu se modifică ordonanţa 50, prin care s-au eliminat comisioanele nesimţite şi abuzive ale băncilor.
Guvernul Romaniei este in pericol să nu incaseze viitoarea tranşă de 900 de milioane de euro pentru că delegaţia FMI, condusă de Jeffrey Franks, nu vrea să renunţe la revizuirea OUG 50/2010, actul normativ care reglementează contractele de credit pentru consumatori. Ordonanţa 50 a impus instituţiilor de credit raportarea dobanzilor exclusiv la fluctuaţiile unor indici de referinţă publici, respectiv ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau la rata de referinţă a BNR, cu scopul exclusiv al asigurării transparenţei procesului de modificare a ratelor dobanzii. Romania a incasat, pană in prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui imprumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un imprumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială. Pachetul total de sprijin pentru Romania, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică, in total, la 20 de miliarde de euro.
Protecţia Consumatorului vine in sprijinul debitorilor
Scopul Fondului Monetar Interna-ţional este vădit şi doreşte să protejeze marile bănci europene, in special pe cele olandeze şi germano-austriece, pentru că prin reducerea comisioanelor la băncile romaneşti „mamuţii” bancari ies in pierdere. Pentru clarificarea ordonanţei 50, atat partidele politice, cat şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului au depus o serie de amedamente. Claudiu Silaghi, comisar şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Sălaj, a declarat pentru Graiul Sălajului că „au fost propuse două seturi de amendamente la OUG 50 deoarece băncile insistă in vederea revenirii la vechile comisioane, in condiţiile in care aproape toate sunt in defavoarea consumatorilor”. ANPC a depus 15 amendamente pentru clarificarea mai multor aspecte, cel mai important este cel legat de modul de calcul al marjei de eroare pe care acum băncile il interpretează dobandă de referinţă, din care scad indicele, de la data de 19 septembrie la care adaugă marja şi indicele de referinţă, rezultand astfel o dobandă la fel de mare, potrivit lui Silaghi. „La cele cinci milioane de credite cate sunt in prezent, ar insemna o sinucidere politică să se voteze impotriva romanilor”, a conchis şeful Protecţiei Consumatorului Sălaj.
FMI ţine cu băncile impotriva romanilor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...