Aproape 5.000 de delegați din toată țara au participat la Congresul PNL pentru alegerea noului președinte. Liberalii au avut de ales între președintele în funcție, Ludovic Orban, și premierul Florin Cîțu. Deși Florin Cîțu era cel care provoca liderul la poziția de președinte, situația curioasă e că la aceste alegeri președintele în funcție pornea cu șansa a doua. Lucru confirmat la alegeri, Florin Cîțu câștigând cu apoape 1.000 de voturi diferență. Numărătoarea finală a stabilit că Florin Cîțu a obținut 2.878 de voturi, iar Ludovic Orban, 1898 de voturi.
Huiduieli ca pe stadion
Alegerile din PNL au suscitat un interes special, fiind și principalul partid din coaliția de guvernare. Chiar dacă previziunile arătau prima șansă pentru Florin Cîțu, momentul congresului era definitoriu și lucrurile, la început, păreau să fie echilibrate. Președintele României, Klaus Iohannis, susțținător de facto al premierului Florin Cîțu, și-a făcut intrarea la Romexpo alături de cei doi candidați. Încă de la prima sa alegere ca președinte al României, Iohannis a cerut și a stabilit un parteneriat cu PNL, care a ajuns și la momentul așteptat, de a avea ”guvernul meu” – așa cum a spus în mai multe rânduri președintele. Iar PNL a fost, în ultimii șapte ani, partenerul politic principal al președintelui. Însă alegerile de acum a produs o fisură în acest parteneriat politic. Congresul PNL a început cu discursul președintelui Klaus Iohannis, întrerupt de scandări ale numelui lui Orban, producând rumoare și nedumerire în rândul susținătorilor lui Klaus Iohannis. Este prima dată în acești ani când parte dintre liberali își dezaprobă președintele în mod direct. Momentul cel mai jenant însă a venit la discursul de susținere a moțiunii, când Florin Cîțu a fost huiduit și întrerupt de susținătorii lui Orban, plasați strategic în sală astfel încât să creeze presiunea necesară pe premier. Iar rezultatul s-a văzut: Florin Cîțu si-a pierdut graiul la propriu, reușind cu greu să facă față mediului ostil din sală. Probabil a fost și o strategie a lui Ludovic Orban care ar fi vrut să arate delegaților nehotărâți că deține controlul, pentru că a intervenit imediat și a cerut să fie lăsat Cîțu să vorbească. Însă susținătorii săi nu l-a ascultat nici pe el și Ludovic Orban a cam scăpat lucrurile de sub control. Ceea ce părea un scenariu pentru o demonstrație de forță a lui Ludovic Orban a întors lucrurile chiar împotriva lui. A fost un moment rușinos pentru liberali, iar ”Echipa câștigătoare” a lui Cîțu a speculat imediat situația.
Susținerea moțiunilor celor doi candidați a fost o punere în scenă interesantă. Cîțu a dovedit că nu are încă experiență politică România – ceea ce a făcut Orban ca premier și că nu va purta niciodată geaca roșie cu votați PSD – așa cum a făcut Orban. În schimb, susținătorii lui au avut discursuri mobilizante, care au motivat sala și au suplinit lipsa de vervă a lui Cîțu.
La Ludovic Orban a fost chiar invers. Candidatul Orban, experimentat și cu vorbire carismatică, a reușit să incite interes și a marșat pe refacerea coaliției de guvernare cu USR-Plus. Aici a încercat să-i sensibilizeze pe cei care își doresc rămânerea la guvernare, însă cumva a și validat temerea unora dintre lierali că criza politică a făcut parte din strategia lui Orban de câștigare a alegerilor interne. Prezentându-se ca unic salvator al coaliției a confirmat suspiciunile de colaborare cu USR-Plus în detrimentul partidului și a președintelui Iohannis. Susținătorii lui, care ar fi trebuit să mențină nivelul de atenție și interes, au fost incredibil de apatici și au distrus toată construcția lui Orban.
Momente de ținut minte din Congres
În timpul discursului președintelui Klaus Iohannis, acesta a promis zece ani de guvernare PNL. De fapt a fost o propunere directă partidului cu care și-a început parteneriatul politic. Susținătorii lui Iohannis din PNL mizează pe proiectele politice ale președintelui, pentru că prin el au ajuns la guvernare. O promisiune de zece ani de guvernare liberală e de urmărit și atractivă pentru electorii liberali, așa că nu e de mirare că au mers cu Cîțu, pe mâna lui Iohannis.
Prezența lui Kelemen Hunor și discursul lui a fost un moment de temporizare. Pe scurt, mesajul lui Hunor către partenerii de coaliție a fost să-și rezolve la congres problemele interne și să se apuce de lucru pentru că țara se confruntă cu probleme grave. Însă mesajul transmis de liderul UDMR a fost cu două destinații: PNL este principalul partid din coaliție, ca să înțeleagă și liberalii, și cei de la USR-Plus.
Un alt moment interesant a fost apariția pe scenă a lui Gelu Zetea care a renunțat la o candidatură de președinte de comisie, dar și-a anunțat candidatura pentru desemnarea candidatului la prezidențialele din 2024 din partea PNL.
Ludovic Orban demisionează luni
Odată cu anunțarea rezultatelor alegerilor interne, Ludovic Orban a urcat pe scenă și a anunțat două lucruri: că demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților va fi luni pe masa noului președinte PNL și că de acum între el și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat. O recunoaștere publică a faptului că Florin Cîțu este omul lui Iohannis și că el a pierdut în fața președintelui.
De fapt, congresul acesta nu a fost numai despre alegerea președintelui PNL, ci și despre continuarea parteneriatului cu președintele României. Se pare că Ludovic Orban ar fi vrut să fie următorul candidat la președinția României, după terminarea mandatului lui Klaus Iohannis, în vreme ce președintele are altă viziune.
Cum se va rezolva criza guvernamentală?
În acest moment, USR-PLUS s-a retras de la guvernare pe motiv de Florin Cîțu. Chiar în timpul congresului PNL, cei de la USR-Plus au transmis categoric că nu există o reluare a colaborării cu Florin Cîțu ca președinte și premier.
”USR PLUS a luat o decizie în unanimitate: nu putem continua guvernarea cu Florin Cîțu premier. Această decizie nu se va schimba, indiferent câte minciuni încearcă să răspândească „echipa câștigătoare”. Vrem reforme pe bune, nu participarea la guvernare de dragul puterii, acceptând orice fel de condiții”, au spus cei de la USR-Plus.
În avelași timp, însă, unul dintre principalii lideri ai useriștilor, Cristian Ghinea, a scris pe Facebook că a colaborat bine cu premierul Florin Cîțu. Este prima poziție ”moale” a celor de la USR, după câteva săptămâni de vehemente declarații anti-Cîțu și pro-Orban.
”Am lucrat bine cu premierul și cu toți miniștrii din Guvern, nu e nici un secret. Obiectivul urmărit cu îndârjire a fost să avem un PNRR viabil, susținut de toată Coaliția. Am realizat acest obiectiv”, este partea de declarație a lui Cristian Ghinea care înmoaie cerbicia anti-Cîțu.
Totodată, premierul și noul președinte PNL, Florin Cîțu, susține în continuare aceeași variantă de guvern, cu USR-Plus, UDMR și susținuți de reprezentanții minorităților naționale. Însă amână discuțiile până se clarifică și lucrurile în USR-Plus, partid care trece prin alegeri acum. Și are o condiție: USR-Plus să renunțe la parteneriatul cu AUR și PSD și să retragă moțiunea împotriva guvernului.
A început turul doi și în USR-PLUS
Sâmbătă seara s-a dat startul și celui de-al doilea tur al alegerilor pentru președinția USR-Plus. Bătălia se duce între Dacian Cioloș și Dan Barna. Rezultatele se vor cunoaște abia în 2 octombrie, dată după care se așteaptă reluarea negocierilor din coaliția de guvernare.
Nu ne miră că-n scaunul brătianului a ajuns un repetent, pușcăriaș, țepar, mincinos, drogat, narcisist. Și despre brătianu multe s-au auzit, multe și mărunte !