Teiul (Tilia cordata) este un arbore care face parte din familia Tiliaceae, fiind originar din emisfera nordică a Europei, America de Nord și Asia. Sunt peste 30 de specii de arbori de tei. În scopuri medicinale, se folosește scoarța arborelui, florile parfumate și fructele dulci-mucilaginoase.
Florile de tei distrug bacteriile din organismul omului, elimină urina și transpirația din organism și scad febra. Pentru a scăpa de durerile din canalul urinar, se întrebuințează decoctul preparat din aceste flori. Pentru răceli, gută, tuse și boli neurologice, decoctul favorizeză eliminarea transpirației. Pentru tratamentul reumatismului, se folosesc cataplasmele din flori de tei. Dacă vorbim de convulsii, prevenirea stărilor de leșin sau calmarea durerilor de cap, este foarte folositoare infuzia din florile acestui arbore.
Totodată, această plantă este eficientă nu doar ca remediu împotriva durerilor, dar și pentru înlăturarea inflamațiilor, inclusiv a nodulilor hemoroidali. De asemenea, teiul este eficient în cazul arsurilor, bronșitei, leșinuri, angină, boli ulceroase, dureri de articulații sau colite intestinale.
Florile de tei sunt bogate în antioxidanți, care ajută organismul să scape de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, responsabili de stresul oxidativ celular, printre care se numără flavonoidele și taninurile. De altfel, teiul conține și uleiuri esențiale precum: eugenol, limonen și citral. Menționăm faptul că aceste substanțe fac din florile de tei un ingredient foarte căutat în industria cosmetică, fiind folosite la fabricarea diverselor creme, măști de față, balsamuri și șampoane.
Ceaiul de tei nu are un conținut semnificativ de vitamine sau nutrienți, însă nici nu conține cafeină. Acesta conține un mucilagiu care ajută la reducerea inflamației din gât și din gură (stomatite). Calmează durerile stomacale deoarece conține agenți carminativi, care au un puternic efect spasmodic.
Florile de tei sunt folosite peste tot în lume pentru efectul lor calmant deoarece această plantă are un efect anxiolitic, contribuind la ameliorarea anxietății și a insomniilor. În plus, ceaiul de tei poate avea și efecte anticonvulsive. Antioxidanții din florile acestui arbore ameliorează durerile musculare și ale ligamentelor.
Teiul este un adjuvant în menținerea greutății corporale. Efectul său diuretic ajută organismul să elimine mai multă apă, prin urmare anihilează toxinele din corp. Compușii fenolici din ceaiul de tei au un puternic efect antibacterian, ne întăresc sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva bolilor.
La capitolul precauții și contraindicații, se recomandă ca florile de tei să nu fie infuzate mai mult de 4 minute pentru că, în caz contrar, ceaiul poate cauza excitarea sistemului nervos, cauzând insomnii. Consumul frecvent de ceai de tei a fost asociat și cu afectarea inimii, motiv pentru care nu este recomandat persoanelor cardiace. De asemenea, în cazul femeilor însărcinate, mugurii de tei pot duce la subțierea sângelui, ceea ce poate cauza complicații în ultimul trimestru de sarcină. Chiar dacă ceaiul de tei are o aromă parfumată și plăcută, plus numeroase beneficii dovedite, acesta trebuie consumat cu moderație și precauție, mai ales în situațiile descrise mai sus.