Comemorarea eroilor martiri de la Treznea a avut loc vineri, in localitate, cu participarea oficialitatilor judetene si locale, reprezentanti ai partidelor politice, veterani de razboi, localnici si, mai ales, a supravietuitorilor si a urmasilor victimelor din 1940. Manifestarile prilejuite de comemorarea victimelor horthyste de la Treznea au inceput in cimitir, unde reprezentantii institutiilor publice judetene si locale au depus coroane de flori si au asistat la o slujba religioasa intru pomenirea celor 93 de victime din 9 septembrie 1940. Ceremonialul a continuat la monumentul eroilor din centrul satului unde a mai avut loc o sesiune de depunere de coroane, urmata de discursurile oficialitatilor. Printre participanti s-au numarat prefectul Alexandru Vegh, subprefectul Onorica Abrudanu, vicepresedintele CJS – Cristian Ionescu, reprezentanti ai administratiilor locale si ai institutiilor publice deconcentrate. Un invitat special a fost generalul de brigada dr. Ioan Manci, loctiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj, care a vorbit despre cele intamplate in sat in urma cu 71 de ani. In aceeasi serie s-a inscris si marturia vie a unuia dintre supravietuitori, doctorul Ioan Puscas. Seria discursurilor a fost incheiata de primarul comunei Treznea, Emanoil Stanciu, care a parcurs evenimentele tragice din septembrie 1940 si a facut conexiunea cu realitatea prezentului. Manifestarile comemorative au fost incheiate cu o parada militara ai caror protagonisti au fost reprezentanti ai dispozitivelor militare care functioneaza pe teritoriul judetului Salaj.
Comemorare si la Ip
Treznea nu a fost singura localitate care a avut de suferit in 1940. In noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, trupele horthyste au masacrat, la Ip, 157 de localnici romani. Ceremonia comemorativa este programata pentru data de 14 septembrie, cu incepere de la ora 12.00, la monumentul eroilor din Ip.
Flori si lacrimi pentru victimele de la Treznea
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...