„Nu esti de vanzare – Alege pentru binele tau!”

rn

Ziua Europeana de Lupta impotriva traficului de persoane va fi marcata si in judetul Salaj prin organizarea unor activitati de tip flash-mob in orasele Zalau, Jibou, simleu Silvaniei si Cehu Silvaniei.

rn

Potrivit prof. psiholog dr. Melania Maria Gardan, directorul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Sociala Salaj, institutie care organizeaza manifestarile vor avea loc joi, 18 octombrie, in cadrul proiectului de prevenire a traficului de fiinte umane „Nu esti de vanzare – Alege pentru binele tau!”.

rn

Locatiile de desfasurare a activitatilor la care vor participa elevi si profesori, sunt urmatoarele:

rn

? Piata 1 Decembrie 1918 (Platoul de Marmura din fata Prefecturii) – Zalau, ora 14:30;
? Piata 1 Decembrie 1918, nr. 4 (Platoul din spatele Primariei) – Jibou, ora 13:30;
? Piata Trandafirilor, nr. 29 (in fata magazinului Unicarm) – Cehu Silvaniei, ora 10:50;
? Piata Avram Iancu (in fata Bancii Transilvania) – simleu Silvaniei, ora 14:00.

rn

Elevii participanti sunt coordonati de catre consilierii scolari.

rn

Trebuie precizat faptul ca incepand din 2007, ca urmare a recomandarii Parlamentului European, precum si a propunerii inaintate de catre Comisia Europeana, data de 18 octombrie a fost desemnata „Ziua Europeana de lupta impotriva traficului de persoane”.

rn

„Traficul de persoane este sclavia zilelor noastre. Desi legal sclavia a fost abolita in secolul XIX, estimarile spun ca sunt mai multi oameni in sclavie astazi decat au fost vreodata in istorie. Traficul de persoane are loc in toata lumea, iar Europa nu este ferita. Mii de persoane sunt exploatate anual in diferite forme. La momentul actual, este a doua cea mai profitabila afacere ilegala dupa traficul de droguri, devansand traficul de arme. Unul din motivele pentru care este o afacere profitabila este ca, spre deosebire de droguri, o persoana poate fi revanduta.
Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeana se face in scopul exploatarii sexuale iar locul secund e ocupat de traficul prin munca fortata.
Printre celelalte tipuri de trafic de persoane exista obligarea la cersetorie, la comiterea de fapte ilegale si altele. Majoritate victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeana sunt recrutate din estul Europei, din tarile unde oamenii au mai putine optiuni in ce priveste cariera, unde populatia este foarte tentata in a-si gasi un loc de munca in afara tarii si copiii sunt mai greu de crescut si astfel, mai neglijati.