Patru sălăjeni cu averi mari vor fi verificați în prima etapă a programului ANAF de verificare a persoanelor care prezintă risc fiscal, program pe care Fiscul l-a prezentat în detaliu și care a fost publicat în ediția noastră de vineri. În această primă etapă sunt analizate 313 dosare în toată țara, de care se ocupă 60 de inspectori. Metodologia de verificare presupune mai multe etape, care vor dura cel mult șase luni, sau până la 12 luni dacă sunt necesare informații din străinătate.
Fiscul a înființat opt servicii distincte de verificări fiscale dedicate programului, în București, Ploiești, Craiova, Galați, Brașov, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara. Acestor servicii le-au fost alocate 100 de posturi. Deocamdată au fost selectați primii 60 de inspectori care se ocupă exclusiv de acest program. Acestora le-au fost alocate 313 cazuri pentru prima etapă. ANAFare în vedere o medie de cinci cazuri alocate unui inspector, pentru operativitate și eficiență.
Sălajul este unul din județele cu cele mai puține cazuri din cele 313, în această primă etapă. Cele mai multe verificări vor fi în Ilfov (34), București (31), urmate de județele Suceava (14), Buzău (10) și Tulcea (10). Mai puține verificări decât în Sălaj se fac în județele Dâmbovița, Arad, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud și Covasna, cu câte trei persoane, și în Vaslui (2 verificări). În Cluj, Bihor, Brașov, Timiș, spre exemplu, vor fi câte 8 persoane verificate, iar în Maramureș și Mureș câte 6 persoane. Nu există nici un județ în care să nu se facă verificări.
Pe cine are ANAF în vizor
Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obțin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru eșantionul semnificativ supus analizei de risc. Printre aceștia se numără asociați sau acționari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achiziționat mașini mai scumpe de 25.000 de euro. stop_coloana
ANAF a identificat peste 132.000 de cazuri în care diferența între veniturile estimate și cele declarate este mai mare de 10 la sută, dar nu mai puțin de 50.000 de lei.
Aproape 5.900 de persoane prezintă un grad ridicat de risc fiscal în sensul că au un risc anual de nedeclarare mai mare de un milion de lei anual, au făcut achiziții de proprietăți imobiliare în intervalul 2011 – 2013 mai mare de 150.000 de euro sau au cumpărat în același interval mașini de peste 75.000 de euro.
Dintre cei 5.900 de contribuabili, 1.160 au fost eliminați întrucât riscul de nedeclarare de peste un milion de lei este acoperit de veniturile soților, dar s-au adăugat 3.150 de cetățeni, rude sau afini până la gradul II, identificați cu risc fiscal în eșantionul de 132.000 de persoane.
Au rezultat astfel 7.880 de cazuri propuse pentru verificarea amănunțită, în patru grupe de risc – patron bogat de firmă săracă, persoane cu patromoniu semnificativ, dar fără activități economice cunoscute, persoane cu venituri volatile, respectiv alte persoane, care nu intră în primele trei categorii dar prezintă risc semnificativ.
În total sunt 5.400 de persoane vizate pentru prima serie de verificări.
În esantionul de risc al persoanelor fizice cu risc fiscal intra proprietarii unor averi afisate semnificative (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate), nejustificate de veniturile declarate.